V Globusu půjde zaplatit QR kódem, na NFC platby mobilem se stále čeká

skenování QR kódu na platebním terminálu

skenování QR kódu na platebním terminálu Zdroj: Globus

Dlouhé čekání na širší spuštění bezkontaktního placení mobilním telefonem s NFC terminálech v Česku nevydržela síť supermarketů Globus a ve spolupráci s platební společností Mastercard svým zákazníkům nabídla možnost platit alespoň prostřednictvím načtení QR kódu. Platební projekt běží zatím v hypermarketu v pražských Čakovicích, v průběhu letošního roku jej však prý implementují všechny pobočky firmy v Česku.

Zákazníci Globusu mohou k zaplacení svého nákupu využít aplikaci MasterPass v níž mají uloženy informace o své platební kartě. Prostřednictvím aplikace pak naskenují zobrazený QR kód a platbu potvrdí. Globus novinku zprovoznil zatím na desítce platebních míst ve svém obchodě v Čakovicích. „V průběhu roku 2016 to však plánujeme zavést ve všech našich 15 pobočkách,“ potvrdil vedoucí IT z Globusu Thorsten Deutsch.

Postup obou společností ukazuje, jak se na českém trhu, který je platebními společnostmi (MasterCard a VISA) zpravidla označován jako velmi progresívní, ba špičkový takřka v celosvětovém měřítku, začíná tvořit absencí nabídky plnohodnotných plateb mobilním telefonem poptávkové vakuum. Právě projekty typu „skenování QR kódů“ tak dostaly další šanci k oslovení uživatelů, kteří se nechtějí obtěžovat s nošením peněženky do obchodu.

skenování QR kódu na platebním termináluskenování QR kódu na platebním terminálu | Globusplatební terminál, který „umí QR kódy“, v Čakovickém Globusu

Jakési ticho po pěšině mezi českými bankami a jejich opatrnou ochotou implementovat technologii HCE (Host Card Emulation), která představuje zatím nejjednodušší možnost pro plné zprovoznění plateb NFC ve formě přiložení mobilu k terminálu, v uplynulých dnech prolomily snad jen Česká spořitelna a Visa.

Obě firmy potvrdily, že letos rozjedou testování takzvaných tokenizovaných NFC plateb prostřednictvím mobilu či jiných wearables s NFC. Podobný systém již dříve slíbila otestovat rovněž s Visou také Komerční banka, která by vše mohla spustit zhruba v polovině letošního roku. Otázkou však stále zůstává, jak tempo implementace tokenové technologie HCE českými bankami ovlivní nástup platebních řešení od společností Samsung, Apple či Google.

Tokeny dají bezkontaktnímu placení mobilem novou šanci