V Hranicích bude automat na mléko

Jakou chuť má čerstvé kravské mléko? To brzy zjistí Hraničané. Ve městě bude automat na mléko, které si mohou lidé ´nadojit´.

Hranicko/ První automat v regionu chce v centru Hranic umístit farmář Antonín Horník z Hustopeč nad Bečvou. Je to jedna z cest, jak zachovat rodinnou farmu poté, co klesla výkupní cena mléka. Kromě toho chystá i výrobu domácích sýrů.

Vyrobte si svoje máslo

„Jednáme o umístění automatu. Je to taková obrovská inteligentní lednice na dvě stě litrů mléka. Každý den bude v automatu čerstvé mléko, chlazené na tři stupně Celsia. Litr bude stát patnáct korun a lidé si mohou mléko natočit do svých nádob,“ popsal Horník. Na automatu bude upozornění, že mléko není pasterováno ani sterilizováno a že by se mělo před použitím převařit. „Zdravý člověk ale může mléko pít i bez převaření,“ dodal Horník.

Babičky to znají

Lidé si mohou z neupraveného mléka vyrobit kyšku, tvaroh nebo máslo. „Babičky to znají. Když se mléko nechá ustát, usadí se smetana, ta se sebere a z většího množství se ve šlehači udělá máslo. Nebo když se odebere smetana a mléko se nechá v teple, vznikne kyška nebo základ na tvaroh. To se pak hmota nalije do plátěného pytlíku a zatíží, aby vytekla syrovátka a za den až dva máte tvaroh,“ sdělil Horník.

Automaty jsou běžné na Slovensku, v Rakousku, v Itálii. „Jednodušší automaty jsou už i na českých farmách. My jsme první na Moravě, kteří budeme mít takový inteligentní automat,“ řekl Horník. Na rodinné farmě se s manželkou Zdeňkou už osmnáct let věnují výrobě mléka. Starají se o stádo 140 kusů skotu.

„Teď je jeden z nejhorších roků, co farmaříme, na zpeněžování mléka. Jeho cena klesla z devíti korun na 5,70 korun za litr a na této částce se drží už několik měsíců. Je to likvidační cena a tak hledáme cesty, jak hospodaření zachovat,“ uvedl Horník. Jednou z možností je dodávat spotřebiteli čerstvé mléko, druhou je zpracovávat mléko na sýry.

Vybudovat sýrárnu není jednoduché. „Je to velká investice. Když to všechno dobře půjde, výroba sýrů se rozjede příští rok. Zatím děláme sýry pro vlastní spotřebu,“ prozradil Horník. Vyrábět chtějí domácí tvaroh, měkké přírodní sýry a polotvrdé sýry v různých příchutích.