V Husákově krytu pod ministerstvem dopravy vznikne muzeum

Pracovna Gustava Husáka v krytu pod ministerstvem dopravy

Pracovna Gustava Husáka v krytu pod ministerstvem dopravy Zdroj: Ministerstvo dopravy

Čtvrttunový pracovní stůl někdejšího komunistického prezidenta Gustáva Husáka by měl být jedním z hlavních taháků nové expozice v podzemí ministerstva dopravy.

Několik nadšenců z řad zaměstnanců úřadu výstavku chystá ve zdejším polozapomenutém protiatomovém krytu. „Nepůjde o muzeum jako takové, spíše chceme veřejnosti ukázat pár předmětů, které mohou být zajímavé,“ řekl mluvčí ministerstva Martin Novák. Podle něj takových věcí skýtá přesně osmdesátiletá budova víc než dost.

Návštěvníci se mohou těšit například na původní příbory, kterými jedli úředníci prvorepublikového ministerstva železnic, přehled pracovního nábytku z různých epoch, soubor propagačních plakátů BESIPu nebo stavební výkresy budovy architekta Antonína Engela.

Vstupné se vybírat nebude

Zajímavý je přitom už samotný prostor krytu, který byl vybudován v první polovině 60. let výhradně pro vrcholné představitele KSČ. V budově totiž od roku 1960 sídlil ústřední výbor KSČ, dodnes se zde natáčejí dobové seriály, například Zdivočelá země. Kryt přitom zůstal nevyužit od povodní v roce 2002. „Pokud půjde vše dobře, rádi bychom otevřeli v průběhu roku 2013.

Výstava je postupně realizována za pomocí vlastních sil, vstupné bude samozřejmě zdarma,“ doplnil Novák. Památkově chráněná budova začínala ve 30. letech svou existenci jako sídlo ministerstva železnic, následně se proměnila v ministerstvo dopravy a techniky, posléze v ministerstvo dopravy a spojů. Po třech dekádách v područí ÚV KSČ se po revoluci vrátila nejprve Českým dráhám, následně byla převedena do majetku státu. České dráhy zde ale mají stále sídlo.