V její dílně vzniká Frýdek i Ostrava

Jako jedna z mála v České republice vyrábí Jarmila Kuchařová netradiční perníky. Kreslí na něchlouby měst. Praze dodává perníky s Karlovým mostem, pro Frýdek-Místek peče baziliku i Janáčka.

Jedna pec, spousta stojanů na perníky a vůně, ze které se okamžitě sbíhají sliny. Tak vypadá malá místecká pekárnička čtyřiačtyřicetileté Jarmily Kuchařové.

Kdy vás napadlo, že byste mohla péct perník

Přivedly mě k tomu děti, které vždycky milovaly perníky. Byli jsme na pouti a ony žadonily o perník. Tehdy jsem byla bez práce a přemýšlela, co budu dělat. A přišel nápad, péct netradiční perníky. Začala
jsem na ně kreslit to nejzajímavější ve městě.

i člověk řekne jen tak, budu péct perníky, a ono to jde?

Jen tak to nebylo. Jsem vyučená cukrářka a perníků už jsem se napekla hodně o Vánocích pro děti. Dá se udělat cokoliv. Perníky s kresbami dělám asi pět let.

em v celé republice. Kam všude dodáváte?

Do celé republiky. Nejvíce jich posílám do Prahy. Tam dělám na perníky Hradčany, Karlův most. Do Ostravy jsem kreslila Luhačovice. Na pernících pro Frýdek-Místek jsou zdejší chlouby. Ať už je to zámek,
nebo bazilika. Celkově peču pro asi dvacet měst.

s dvě stě podobných perníků. Jak to stíháte?

Není to tak, že vytvářím každý kus znovu. K většině věcí mám šablony. Když se třeba Frýdek rozhodne, že chce mít na perníku zámek, předkreslím ho. Kresbu pak dám svému známému malíři, který ji upraví. Podle jeho návrhu udělám šablonu a perníkový zámek mohu vyrábět sériově.

lala?

Často lidé chodí, že chtějí na perník text nebo přání k narozeninám. Vzpomínám na jeden pro pracovnici školského úřadu, která zpívá ve sboru. Chtěla perník jako přání k osmdesátinám vedoucí sboru. Tak jsem nakreslila na třiceticentimetrový perník hlavičky zpěváků, spoustu not. Vypadalo
to moc hezky.

kázky?

Určitě. Dělala jsem z perníku třeba cigaretu s popelníkem. Zákazníci chtějí také různé erotické věci.

usly se už do nějakého města?

Nemají se do čeho zakousnout. Perníky pro města jsou podle počtu přímo na zakázku. Když perníky dělám, tak je nekazím. Nezůstává mi žádný odpad. Takže kus Karlových Varů, do kterých by se mohly
zakousnout, ještě nezbyl. Dělám perníky i pro školy a takové nosím domů často.

Blíží se Vánoce. Jsem v práci od rána do večera a vyrábím perníky s vánoční a silvestrovskou tématikou. Do třiadvacátého se nezastavím.

To určitě ne. Chtěla jsem hrát v divadle nebo malovat. Svým způsobem se mi sen splnil při pečení perníků. Hraji si s materiálem, perníkovým těstem, a pak na něj maluji.

• Jarmila Kuchařová je vyučená cukrářka. Výuční list dostala v osmnácti letech ve Frenštátě pod Radhoštěm.
• První pekárnu otevřela před čtyřmi lety v Bludovicích. Perníky v ní pouze vyráběla. Od loňského listopadu má prodejnu i pekárnu se dvěma zaměstnanci.
• Pec má stále stejnou. Během sedmi minut v ní upeče třicet perníků.
• Nejlevnější perníky má za deset, nejdražší za sto padesát korun.