V Jeseníkách začal gastrofestival, nabídne tradiční pokrmy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Králičí paštiky, jeřabinové omáčky či tvarohové knedlíčky mohou od tohoto víkendu přes celé léto ochutnávat návštěvníci Jeseníků při letošním ročníku gastronomického festivalu Chuť Jeseníků. Akce, během které restaurace vaří jídla podle starých receptů, se koná počtvrté. Letos pořadatelé také vyrazí s ochutnávkami po 12 českých a polských městech.

Do festivalu se zapojilo sedm restaurací napříč celými Jeseníky. „Jsou to všichni držitelé regionálních ocenění. Chceme návštěvníkům zaručit kvalitu,“ uvedla organizátorka akce Tereza Schreiberová.

Smyslem festivalu je představit lidem tradiční jesenické recepty. Pořadatelé se kvůli tomu v minulosti spojili s historiky i s veřejností a po originálních receptech pátrali v archivech, soukromých sbírkách i na půdách babiček. Nebylo to jednoduché - původní němečtí obyvatelé Jeseníků byli z velké části odsunuti a do jejich domů se po válce přistěhovali lidé z různých koutů Čech, Moravy i Slezska.

Tradiční jesenické pokrmy bude podávat například jesenická restaurace Vila Elis. „Chystáme po celé léto čtyřchodový pokrm. Jeho součástí je králičí domácí paštika, farmářský kozí sýr v oravské slanině, hovězí špikovaný karabáček nadívaný švestkami v jeřabinové omáčce a tvarohové knedlíčky se zakysanou smetanou,“ uvedla pracovnice restaurace Kristýna Vlachopulosová. Kuchař bude podle ní vařit z místních surovin a vycházet ze starých slezských receptů.

V minulosti se na menu restaurací objevily také masové knedlíčky v nudlovém těstě, vikantická paštika, Vozkova housková polévka či hovězí maso s čerstvým křenem a pečeným bramborem.

www.chutjeseniku.cz.