V kase plzeňské Viktorie přistane rekordní suma

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Vit Simanek

Fotbalisté Plzně v letošním ročníku evropských pohárů vydělali rekordní částku. Už nyní mají Plzeňští jistých zhruba 280 milionů korun, a to není konečný účet. Další příjmy dostane klub ještě z přerozdělení balíku peněz za prodej televizních práv a za vstupenky. Český mistr navíc bude na jaře hrát Evropskou ligu, kde si může vydělat další peníze.

Částka, kterou Plzeň letos získala, je už nyní zdaleka nejvyšší ze všech českých týmů. Rekord dosud držela Sparta, která v sezoně 2001/2002 a také o dva roky dříve vydělala v Lize mistrů zhruba 250 milionů korun. Tehdy ovšem postoupila v obou případech ze základní skupiny. To se Plzni nepodařilo.

Za plzeňský rekord může zvyšování odměn, které UEFA v soutěži rozděluje. Ještě před čtyřmi lety Slavia získala za stejný výsledek zhruba o 80 milionů korun méně než letos Plzeň.

Suverénem letošních základních skupin se stal Real Madrid, který jako jediný prošel bez ztráty bodu. K částce 9,3 milionu eur za účast v základní skupině a šest odehraných zápasů si Real připíše ještě prémie za šest výher, což je 4,8 milionu eur. Další tři miliony náleží Bílému baletu za postup ze skupiny.

Naopak nejméně si vydělaly tři celky, které nezískaly v základní skupině ani bod, a náleží jim tedy jen prémie 9,3 milionu eur za účast. Je to Dinamo Záhřeb, Otelul Galati a překvapivě i španělský Villarreal.

Největším překvapením je vyřazení Manchesteru United, finalisty posledního ročníku a týmu, který loni vydělal nejvíce ze všech celků. Měl dokonce vyšší zisk než Barcelona, která soutěž vyhrála. United totiž získali nejvyšší podíl z prodeje televizních a marketingových práv. Anglický tým loni vydělal přes 53 milionů eur. Letos se této částce ani nepřiblíží. Zatím získal téměř 13 milionů eur, a přestože bude pokračovat v Evropské lize, loňské sumy nedosáhne. Odměny v Evropské lize jsou výrazně nižší než v Lize mistrů.