V kině Světozor bude přehlídka asijského filmu

Filmasia 2012

Filmasia 2012

Od pátku až do neděle hostí pražské kino Světozor přehlídku asijského filmu Filmasia. Festival loni rekapituloval tvorbu autora osobitých kasovních trháků Bonga Joon-hoa a letos se přehlídka zaměří na dalšího ze světoznámých jihokorejských režisérů, nezávislého solitéra Kima Ki-duka. Jeho nejnovější snímek Pieta získal letos na prestižním festivalu v Benátkách hlavní cenu.

Dalším zajímavým tipem na víkend je koncert legendární maďarské kapely Omega, která vystoupí ve Velkém sále Lucerny. Rocková skupina zahraje spolu se symfonickým orchestrem. Speciálním hostem bude baskytarista Pavel J. Ryba se svým bandem. Skupinu Omega založil v roce 1962 Gábor Presser, který později inicioval také vznik slavné Lokomotiv GT. Omega točila anglické verze svých desek a slavila úspěch i v Británii. V Maďarsku mívají koncerty Omegy i stotisícovou návštěvnost.

za zábavou

Od pátku do neděle se na Výstavišti v Praze-Holešovicích koná veletrh Kreativita-Hobby. Každý, kdo rád tvoří, by si tu měl najít své. Na veletrhu bude možné nakoupit materiál, pomůcky, literaturu, návštěvníci si také mohou vyzkoušet nové metody a techniky z oblasti tvoření. Připraveny jsou workshopy pro děti i dospělé. Rukodělné výrobky představí Tvořivé tržiště.

za pohybem

V rámci cyklu Putování zimní Prahou se koná první ročník projektu Literárních stezek. Pěší akce nazvaná Pražskými periferiemi proběhne právě tuto sobotu. Start je před pobočkou Městské knihovny v Korunní ulici, vyjít je možné mezi 9.00 – 11.00 hodinami. Cíl bude v restauraci Slavoj ve Strašnicích (11.00 – 15.00 hodin). „Literární stezky“ povedou místy v Praze, kde žili a tvořili spisovatelé a básníci, kteří byli mnohdy i výtvarníky, divadelními režiséry, novináři… Pamatují i na ulice, zákoutí, náměstíčka, v knihách popisované, kde se děje příběhů odehrávají a jimiž se autoři inspirovali.