V Klášteře nad Jizerou překvapí příjemným rodinným prostředím

K menšímu koupališti s travnatou pláží vede příjezdová cesta okolo tenisových kurtů a fotbalového hřiště. Domek s terasou a šatnami je ozdoben květinami v truhlících. I ve všední den je tam mnoho lidí a stále přijíždějí další.

Zavírací doba se řídí přáním hostů

„Nájemce Josef Nezbeda je náš kamarád, tak mu tady léta pomáháme s provozem koupaliště,“ říká usměvavá Růžena Lebedová. S manželem, který dělá plavčíka, jsou oba v invalidním důchodu. „Zpravidla máme otevřeno až do devíti hodin večer, záleží na hostech. Nám na čase nezáleží, rádi jim vyjdeme vstříc,“ dodává Lebedová.
Koupaliště si postavili místní občané svépomocí v roce 1979. Bazén měří osmdesát krát pětadvacet metrů, pod skokanským můstkem je třímetrová hloubka. „Skáču z můstku skoro pořád,“ říká šestiletý Matyáš a utíká ke schůdkům skokanské věže. „Za posledních pár let jsme pořídili nové pergoly a odpočinková posezení. Máme tu hřiště pro plážový volejbal, stolní tenis a hřiště pro děti,“ vysvětluje Lebedová. Koupaliště ale navštívili letos na jaře zloději a oblíbená skluzavka pro malé děti zmizela. V areálu je nový výčep, kiosek a dostatek míst k posezení. Hosté mají k dispozici šatny a sprchy s teplou vodou. Na trávě mohou lidé stanovat a ma vyhrazeném místě rozdělávat ohně a grilovat. Místo si oblíbily především rodiny s dětmi. Okrajová část malé obce, ticho, klid a všude okolo lesy. Ideální podmínky pro relaxaci.

Výborná voda i pivo

Celé koupaliště je velmi čistý, nikde žádné smetí nebo nedopalky. „Pořád chodíme a uklí-
zíme, lidem to naštěstí nedá a odpadky po sobě sbírají,“ ří-ká správkyně Lebedová. „Jen nás trochu trápí stálé deště. Když hodně prší, musíme odpouštět vodu a odstraňovat nečistoty. Tento rok nám počasí nepřeje,“ posteskla si Lebedová. „Jezdím sem už patnáct let,“ říká Ota Doleček z Mimoně. „Když to vyjde, jsme tu celý týden nebo alespoň o víkendech. A spíme se synem pod širákem,“ dodává Doleček.
„Stanovali jsme tu od dětství s rodiči a já v tom se svou rodinou pokračuji,“ vysvětluje svůj prázdninový pobyt Miroslav Chovan z České Lípy. Velmi stručný je další host koupaliště. „Super voda, dobrý pivo,“ hodnotí areál Honza Černohous z Doubravy.