V Kodani testují veřejné osvětlení budoucnosti

Noční Kodaň (ilustrační foto)

Noční Kodaň (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Al Case via Flickr

Dánská Kodaň znovu dokazuje, že v oblasti ekologie a progresivních technologií patří k předním metropolím na světě. V rámci hledání úspor energie a snižování ekologické stopy se ve městě testují nové přístupy k veřejnému osvětlení.

Výzkumníci a vědci dostali k dispozici celkem devět kilometrů kodaňských ulic, kde mohou testovat nové přístupy k veřejnému osvětlení. Do projektu s názvem The Danish Outdoor Lighting Lab (DOLL) se zapojilo celkem 25 firem a podnikatelů z různých oborů.

Některé lampy jsou vybaveny solárním panelem, jiné větrnou turbínou. Další druhy osvětlení zase detekují pohyb v okolí a podle toho upravují svůj jas.

Testované lampy jsou navíc vybaveny řadou senzorů, které měří kvalitu ovzduší, UV záření, hustotu dopravy či například rychlost větru. Lampy jsou připojené na internet a výsledná data se přenášejí přímo do laboratoří vědců a výzkumníků a firem.

Chytré veřejné osvětlení je dalším krokem v nastupujícím trendu, kdy města hledají šetrnou náhradu za staré pouliční kampy. Standardem se v současné době stává využívání například LED technologií, které šetří až 50 procent nákladů.

Testující firmy a subjektyTestující firmy a subjekty | DOLLMapa: Kdo všechno testuje v Kodani chytré osvětlení?