V Liberci vyroste obří zábavně-naučné centrum za 400 milionů korun

V Liberci vyroste obří zábavní vědecké centrum za více než 400 milionů korun. Jeho výstavbu připravuje obecně prospěšná společnost Labyrint Bohemia, která většinu potřebných prostředků získala z evropských fondů. Z vlastního přidá zhruba 20 milionů korun. Řekl to ředitel společnosti Pavel Coufal. Labyrint Bohemia nyní hledá dodavatele stavby, jejíž náklady odhadli projektanti na 330 milionů korun. Dalších bezmála 80 milionů bude stát vybavení.

Nové centrum zábavného poznání vyroste v Liberci proti Centru Babylon na místě zchátralého areálu bývalé Desty. Část objektů projde rekonstrukcí, v areálu ale vyroste i zcela nová budova. Betonový monolit bez oken má být inteligentním pasivním domem bez radiátorů a klimatizace. Vytápění mají zajistit tepelná čerpadla. Dvě samostatná křídla propojí pětipodlažní prosklená věž tvarem připomínající chladicí věže elektráren.

Autoři projektu se inspirovali v obdobných zařízeních v západní Evropě i zámoří, srovnávat se chtějí například s obdobným vědeckým centrem La Villette v Paříži. Liberecké centrum nabídne mimo jiné planetárium, ale také nejmodernější exponáty popularizující vědu. Návštěvníkům centrum nabídne i simulátor velkého třesku nebo průlet galaxií, umožní nahlédnout do nitra lidského těla a poznat, jak funguje lidský mozek. „Část expozic vznikne ve spolupráci s libereckou univerzitou,“ řekl Coufal.

Stavba nového zábavního centra by měla začít na jaře příštího roku a slavnostní otevření je naplánováno na březen 2014. Podle odhadů by mohlo v prvních letech centrum ročně navštívit kolem čtvrt milionu lidí, v dalších letech Coufal očekává, že návštěvnost poroste. Labyrint Bohemia už má s podobnými projekty zkušenosti, od roku 2007 buduje a provozuje v Centru Babylon muzeum zábavného poznávání IQpark. Loni ho navštívilo téměř 130 tisíc lidí.