V listopadu uzrál čas jazzmanů

Festival Jazz bez hranic přiveze do Plzně skupinu The Real Group.

Zvuku saxofonů, trubek a piana bude už tradičně patřit přelom října a listopadu na západě Čech. Letos se festival Jazz bez hranic zastaví v Plzni, Klatovech, Domažlicích, Rokycanech a německém Schönsee. Jako hlavní hvězdu přinese posluchačům švédskou formaci The Real Group.
Její historie se začala psát už před sedmadvaceti lety. Od té doby se kapela prodrala houštinami amatérského zpívání až na celosvětovou dálnici, po níž sviští jako přední vokální těleso současnosti. Repertoár skupiny tvoří směs jazzové vokální hudby, jež se vychyluje k popu, jindy k lidové hudbě či klasice. Publicista Johan Scherwin tento rozsah přirovnal k duze, která se klene od švédské lidové písničky přes Britney Spears po Mozarta a při níž se i z drsného pankáče může stát plačící slaboch.
„Jsme rádi, že se nám po famózních Take 6 podařilo na festival získat další vokální superformaci. Zkuste si jen najít na internetu jejich Count-Basiemedley,“ poznamenává ředitel festivalu Ivan Slabý. The Real Group vystoupí na Jazzu bez hranic 5. listopadu ve Velkém divadle v Plzni. Ani mimoplzeňské publikum nepřijde zkrátka. Do Rokycan a Domažlic míří se svým CO Jazz Quartetem Jiří Stivín, mistr hry na cokoli, do čeho se dá foukat. V Rokycanech zahraje 10. listopadu společně s Junior Big Bandem a orchestrem Tremolo.
Junior Big Band je big bandem rokycanské základní umělecké školy. U jeho kolébky stálo několik bývalých i současných žáků. Časem se propracovali od jednodušších skladeb k hudebním klenotům, a tak jejich repertoár tvoří skladby velikánů swingové éry Glenna Millera, Duka Ellingtona, Counta Bassieho či Jaroslava Ježka. I Tremolo patří do rodiny orchestrů základních uměleckých škol, kde spolu hrají žáci a učitelé. Orchestr vznikl v roce 2004. Pohnutkou bylo, aby všechny nástroje, které se vyučují na Základní umělecké škole Třemošná, měly šanci zaznít společně. Dnes má na svém kontě už třetí cédéčko a několik prestižních ocenění.
V dalších dnech festivalový program nabídne vystoupení dalších zajímavých uskupení. Přijede Filip Spálený s kapelou Los Quemados, maďarský Miskolc Dixieland Band nebo Ondřej Ruml s T. O. P. Dream Company.
Kromě hudby nabídl letošní ročník Jazzu bez hranic i výstavu. V prostorách návštěvnického centra pivovaru vystavoval své obrazy inspirované právě jazzem klatovský výtvarník a muzikant Jindřich Bílek.

Jazz bez hranic

- se koná ve dnech 23. října - 13. listopadu v Plzni, Klatovech, Domažlicích, Rokycanech, Schönsee
- hlavním bodem festivalu bude koncert The Real Group 5. listopadu v 19.30 ve Velkém divadle Plzeň
- lístky na koncert stojí od 190 do 390 korun