V Londýně řádí v kině gang ninjů, dohlížejí na pořádek

Ninjové stráží v londýnském kině klid.

Ninjové stráží v londýnském kině klid. Zdroj: Prince Charles Cinema

Některým návštěvníkům filmových představení již nejednou zkazili zážitek jiní otravní návštěvníci, kteří si v kině povídají nebo vyřizují telefonní hovory během filmu. V jednom z londýnských kin proto zkoušejí své diváky vychovávat a zbavit je jejich špatných návyků. Využívají k tomu dobrovolníky, kteří oděni v černém přiléhavém trikotu připomínají asijské bojovníky ninja. Ti chodí pravidelně diváky kontrolovat.

Dění v kinosálech Prince Charles Cinema monitoruje i dobrovolnice Catherine Small, která v neplaceném týmu ninjů působí. „Úkolem ninjů je v zásadě pomoci kinu a zastavit špatné chování návštěvníků,“ řekla pro stanici BBC sympatická hnědovláska.

Ninjové patří většinou mezi kinofily, jejichž jedinou motivací je zlepšení chování návštěvníků. Kino se jim za jejich hlídky odměnuje volnými lístky na představení. „Jen se tiše připlížíme, snažíme se nikoho nevyděsit a šeptem jim vysvětlujeme, že se chovají špatně a že by měli přestat, aby si i ostatní mohli užít film,“ vysvětluje Catherine Small.

Faktem je, že mnoha lidem hlučící sousedé v kině vadí, přitom ale postrádají kuráž nevychované diváky opomenout. Ačkoli může idea strážců etikety kinosálů v černých anonymních oblecích působit až směšně, ukazuje se, že napomenutí nefunguje jen na dotyčné, ale taktéž na lidi okolo, kteří se nechtějí cítit stejně provinile.

Obléci si černý přiléhavý outfit se zahalenou tváří vyžaduje od dobrovolníků kuráž a zřejmě i trochu odvahy s ohledem na nedávný americký masakr na premiérovém představení Temný rytíř povstal. Podobnou dávku odvahy by ale měli mít i diváci jdoucí na film do uvedeného kina. Nepokusil by se o vás infarkt, kdyby se k vám v tmavém sálu připlížil člověk se zakrytou tváří?