V Moskevském dvorku chutná správně rusky

Podnik s velmi specifickou tváří se nesnaží podbízet jiné kultuře.

Jako součást projektu týdeníku Sedmička nazvaného Praha multikulturní navštívil testovací tým v čele s Jakubem Řičicou ruskou restauraci Moskevský dvorek v Mánesově ulici na Vinohradech.
Název podniku je překvapivý, protože na adrese sídlí Ruský salon. Ve vstupní části se nachází obchod s ruským zbožím.

Restaurace je až v suterénu a její strop je proto nízký. Přesto nabízí vyvýšený stupeň se stolky pro dva. Ve výsledku toto řešení testovací tým nadchlo. Velká pohodlná křesla poskytovala soukromí. Restaurace se tváří jako ryze ruský podnik, ale menu je i v češtině.

Nejpozoruhodnější byla atmosféra podniku. Všichni hosté, včetně obsluhy, se chovali jako jedna rodina. Ostatně interiér připomíná honosněji vyzdobenou domácnost.

Skromné menu neškodí

Menu obsahovalo pouze několik originálních pokrmů. Kulinářský expert Jakub Řičica si na úvod objednal salát s hovězím jazykem, vejcem, cibulí, majonézou, posypaný smaženými bramborovými nudlemi. Jako hlavní chod zvolil pelmeně (vařené taštičky z nudlového těsta) plněné hovězím masem. Řičicu překvapilo, že personál servíroval předkrm i hlavní jídlo najednou.

„Nevím, jestli jsme si s obsluhou nerozuměli, nebo je pro ruské gurmány obvyklé objednávat si najednou a pak zkoušet chuť pokrmů. Takže to zřejmě bylo v pořádku,“ konstatoval Řičica.

Předkrm hodnotil kladně. „Velice zajímavá chuť. Připomíná mi vylepšený majonézový salát. Je to svěží a lehký předkrm,“ řekl Řičica.

Domácí dorty

Tradiční ruské pelmeně dopadly podobně. Maso bylo dobře okořeněné a správně uvařené. „Z ruských jídel znám pelmeně nejlépe a musím uznat, že tohle se povedlo,“ pochvaloval si Řičica.

Pilířem dezertů byly v menu domácí dorty. Vyzkoušeli jsme čokoládový kousek – dort se smetanovým krémem a čokoládovou polevou. „Naprosto klasický dort, navíc čerstvý a výborný. Je znát, že nejde o prefabrikát,“ chválil Řičica.

Moskevský dvorek pracuje s tím, co k ruskému stylu neodmyslitelně patří. Pokud se host k celé hře postaví čelem, může čekat jedinečný zážitek. Nicméně, i když ho restaurace vizuálně nenadchne, určitě si vychutná výborná ruská jídla za rozumné ceny.