V Plzni vzniká výzkumné centrum za 442 milionů korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto

V Plzni vzniká výzkumné centrum Centem, které se bude zabývat například vývojem fotovoltaických článků II. generace, laserovými technologiemi nebo polymerními kompozity. Výstavbu centra, které vzniká při vysokoškolském ústavu Nové technologie – výzkumné centrum Západočeské univerzity v Plzni (NTC ZČU), podpořil 324 miliony korun Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Celkem nové centrum vyjde na 442 milionů korun.

„Cílem našeho centra je vytvoření silné výzkumné instituce, která bude vybavena moderní přístrojovou technikou pro potřeby průmyslových a výzkumných subjektů v regionu i mimo něj,“ uvedl ředitel NTC ZČU Miroslav Holeček. „Nově se chceme zabývat i oblastí chemie. Na Západočeské univerzitě fakulta zaměřená na chemii není, a proto jsme navázali spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v oblasti rozvoje chemie pro materiálový výzkum,“ řekl Holeček.

„Výzkumné centrum Západočeské univerzity v Plzni může už nyní v kvalitě přístrojového vybavení konkurovat významným laboratořím v Japonsku nebo USA,“ dodal generální ředitel agentury CzechInvest, která na projektu spolupracuje.