V Praze fungují tři lanovky, dvě se plánují

Petřínská lanovka

Petřínská lanovka

(OBRAZEM) V hlavním městě mohou turisti v současnosti využít tři lanové dráhy - na Petříně, Smíchově a v zoologické zahradě. S dalšími dvěma lanovkami počítá koncept nového územního plánu, který se v současnosti projednává. Lidé by se tak v budoucnu mohli svézt na Kavčí hory nebo Dívčí hrady. Čas od času se objevují také úvahy o lanovce na Vítkov nebo o podobném propojení Holešovic s Trojou.

Připravovaný územní plán Prahy počítá s možnou výstavbou lanovek z Podolí na Kavčí hory a z Radlic na Dívčí hrady.

V konceptu plánu, zveřejněném k připomínkám v listopadu 2009, je dolní stanice lanovky na Praze 4 zakreslena u Podolské ulice, u jihozápadního okraje areálu podolského plaveckého stadionu, trasa lanovky je vedena po okraji přírodní památky Podolský profil až k vyhlídkovému místu, které je vzdáleno asi 200 metrů od dolní stanice. Lanovka by byla v případě realizace zřejmě vedená po zemi.

Lanovka na Praze 5 by zpřístupnila pláň Dívčích hradů od stanice metra Radlická. Typ možné lanové dráhy zatím nebyl stanoven, spíše by ale měla být visutá.

Zatím ale není jasné, jestli a kdy se lanovky opravdu postaví. Schválení nového územního plánu bude ještě několik let trvat, na lanovky zatím neexistuje projekt a dosud se neřešilo ani jejich financování.

Fungující lanovky v Praze

Nejoblíbenější lanovkou v Praze je zřejmě ta petřínská, která v těchto dnech slaví 120 let od zprovoznění. Ročně přepraví asi 1,8 milionu cestujících, za celou dobu svého provozu od roku 1891 se lanovkou svezlo asi 56 milionů lidí. Nabízí výhled na centrum města a urychluje cestu z Újezdu k petřínské rozhledně, Štefánikově hvězdárně a na Strahov. Petřínská lanovka je v provozu celoročně, s výjimkou pravidelné jarní a podzimní údržby.

Petřínská lanovka

Petřínská lanovkaPetřínská lanovka

Zdroj: lanove-drahy.cz

Sedačková lanovka v pražské zoologické zahradě usnadňuje návštěvníkům výstup do horní části zahrady. Její stavba trvala sedm let, zprovozněna byla v roce 1977. O rok později ale byl její provoz kvůli technickým nedostatkům zastaven. Opět se návštěvníci zahrady lanovky dočkali v roce 1981. V současnosti funguje od dubna do října. Denně přepraví v průměru asi 1400 lidí. Loni se lanovkou podle mluvčí pražského dopravního podniku Ilony Vysoudilové svezlo za 211 dnů provozu 299 573 lidí.

Lanovka v zoo

Lanovka v zooLanovka v zoo

Zdroj: lanove-drahy.cz

Na rozdíl od předchozích dvou, které provozuje pražský dopravní podnik, třetí lanovku v metropoli provozuje soukromá firma. Je to pozemní dráha, která od roku 1996 spojuje dvě části hotelu Mövenpick na Smíchově. Jezdí po ní kabina pro 12 lidí, která se naklání při jízdě tak, aby zůstala podlaha ve vodorovné poloze. Říká se o ní, že slouží německým a rakouským turistkám k zahlédnutí zpěváka Karla Gotta, protože nabízí výhled na část Smíchova a na vilu Karla Gotta na Bertramce.

Lanovka hotelu Mövenpick

Lanovka hotelu MövenpickLanovka hotelu Mövenpick

Zdroj: lanove-drahy.cz