V Praze proběhne hackerský kongres. Řešit bude budoucnost bitcoinu, akci „propaguje“ i Babiš

HCPP16

HCPP16 Zdroj: HCPP16

Paralelní Polis láká na HCPP16
Hacker space Paralelní Polis od Ztohoven.
Hackerský kongres promuje babišovská guerilla
Hackerský kongres promuje babišovská guerilla
5
Fotogalerie

Světové špičky hackingu, decentralizované ekonomiky a kryptoanarchie se 30. září sjedou do Paralelní Polis v pražských Holešovicích na třídenní kongres, jehož programem se jako hlavní téma bude prolínat bitcoin. Jaké alternativy ke stávajícímu systému přináší a jaké problémy může řešit?

Na akci láká i velká nástěnná malba v ulici Komunardů, která má charakterizovat vztah ministra financí Andreje Babiše k bitcoinu na základě jeho staršího výroku. "Je to pro mě šok, vůbec netuším, co to je a pokud vím, tak nikdo bitcoinem neplatí," vyjímá se na zdi.

Právě na otázky po současném a budoucím rozšíření bitcoinu jako měny by mohli přinést odpovědi hlavní řečníci. Mezi téměř padesáti převážně zahraničními hosty je podle pořadatele Martina Šípa vůbec nejočekávanější osobností Andreas Antonopoulos: „Je to skvělý řečník, vizionář a popularizátor bitcoinu a decentralizace. Obsah jeho sobotní přednášky Myšlenky o budoucnosti peněz bude pro všechny překvapením, protože obsah vytváří pár hodin před vystoupením dle aktuální inspirace,“ představuje ho Šíp.

Odlehčené a velmi praktické bude také nedělní vyprávění bitcoinového cestovatele Felixe Weise. „Felix strávil 18 měsíců na cestách po celém světě jen s jediným platidlem, bitcoinem,“ zve na jeho přednášku Martin Šíp s tím, že Felix cestu přežil, užil si ji a dokázal, že bitcoin není pouze hříčkou počítačových nadšenců.

 „Osobně se také velmi těším na legendu Timothy C. Maye. Byl to právě on, kdo před třiceti lety vytvořil Manifest krypto-anarchie. Bude to zvláštní moment, protože pokud vím, tak od vzniku Bitcoinu na žádné konferenci nevystoupil a nikdy se k němu nevyjádřil,“ vybírá Šíp třetí očekávaný vrchol letošního kongresu. Timothyho přednáška nazvaná Třicet let kryptoanarchie shrne třicetiletou historii rozvoje nástrojů svobody na Internetu a bude zakončena nadějným výhledem do budoucnosti.

Deník E15 na akci nebude chybět.