V Přerově ruka, v Hranicích formulář

Co město, to jiný způsob jak se mohou lidé zapojit do diskuze zastupitelů. Některé radnice nedělají s poskytnutím slova vůbec žádné ciráty, jinde vládne pevný řád.

Přerov, Hranice/ Město Přerov má letos za sebou tři zastupitelstva, další budou až po prázdninách. Dostat se k mikrofonu a nechat ozvučeným sálem Městského domu zaznít svůj hlas, tady není žádný problém. „Stačí zvednout ruku, představit se a uvést, že jsem občan Přerova,” řekl mluvčí města Bohuslav Přidal. Zastupitelé přitom nezjišťují, jestli je dotyčný opravdu z Přerova nebo New Yorku, neprokazuje se občanským průkazem ani jiným dokladem. V průměru vystoupí na zasedání asi pět lidí a většina z nich mluví k tématu. „Občas se samozřejmě stane, že někdo nakousne úplně něco jiného. Je pak na primátovi, aby ho upozornil, že by měl mluvit k věci,” podotkl Přidal. Nejrušnější debata letos byla ohledně prodeje bytů. Nájemníci vyjednávali se zastupiteli podmínky, za jakých jsou ochotni na prodej přistoupit. Obě strany nakonec udělaly ústupky a kompromis zchladil žáhy protestujících lidí. „Určitě je dobře, že se můžeme zapojit do diskuze hned na místě a bez nějakých obstrukcí. Mně ale spíš vadí, že když žádám o odpověď na konkrétní otázku, tak radní mluví oklikou, nebo účelově odbočí úplně jinam,” sdělil pravidelný návštěvník přerovského zastupitelstva Adin Vyhlídka.

Hraničtí jen pět minut

Hraničtí místní politici měli letos už pět zastupitelstev. Když někdo chce na jejich jednání vystoupit, musí se přihlásit písemně na formuláři a uvést, na jaké téma bude hovořit. Jejich proslov se musí vejít do pěti minut.
„Tento systém mně nevyhovuje. Když někteří zastupitelé vidí, že se někdo přihlásil do diskuse, posunují ji na konec jednání a to člověka otráví. Je to potupné,” řekl Ivo Holec, který sleduje dění na radnici a chodí na jednání zastupitelů. Nejčastěji diskutují tři známé tváře, které upozorňují na nešvary v Hranicích. Oblíbenými tématy je zvýšená prašnost a parkování, největší diskuze vyvolalo v minulosti zrušení Základní školy Nová.
Nespornou výhodou hranického systému je, že lidé mohou mluvit o čemkoliv. Třeba mít přednášku z historie. „Například jeden muž požadoval vyjádření radnice k umístění amerického radaru,” sdělil mluvčí města Petr Bakovský.