V psaní osmá na světě

Pět stran textu opíše deváťačka Igrid Beilová na počítači za půl hodiny. Je osmou nejrychlejší písařkou-žákyní na světě.

Její prsty kmitají po klávesnici počítače tak rychle, že je člověk nestačí sledovat. Patří mezi světovou elitu v psaní na klávesnici. Patnáctiletá Ingrid Beilová se letos probojovala až na mistrovství světa do Pekingu. Tam skončila v první desítce. Předcházely tomu stovky hodin psaní.
„Před mistrovstvím jsem pořád trénovala. Nemohla jsem ani na kolečkové brusle nebo si jít zahrát squash, abych si třeba nezlomila ruku,“ popisuje žákyně opavské základní školy na Šrámkově ulici.
Absolvovala i několik soustředění, na kterých se česká písařská reprezentace připravovala na klání v Číně. „Soustředění byla intenzivní. Od rána do večera tréninky. Sedí u počítače a píšou,“ líčí její trenérka a učitelka Karin Solná.
Do Číny se sjelo 560 nejrychlejších písařů z šestadvaceti zemí. Ingrid Beilová obsadila v hlavní disciplíně, třicetiminutovém opisu, osmé místo. Psala rychlostí 284 čistých úhozů za minutu a stihla opsat pět stránek textu.
„Třicet minut je strašně dlouho, na trénincích píšeme desetiminutovky. Po deseti minutách brní prsty, člověk zpomaluje a zpomaluje. Za každou chybu navíc odečítají sto úhozů,“ říká mladá písařka.
Ingrid Beilová denně trénuje a připravuje se na další soutěže. Psaní na klávesnici se věnuje od šesté třídy. „Strašně se mi líbilo, jak někdo rychle mlátí do klávesnice, a chtěla jsem to umět taky,“ vzpomíná, proč s psaním začala.
Jako šesťačka se chodila učit psát neoficiálně, se staršími spolužáky. Teprvě od sedmé třídy měla psaní na klávesnici jako předmět ve škole. „Hodně mi pomohlo, když jsem mohla začít cvičit i doma,“ dodává Ingrid Beilová s tím, že trénuje ve speciálním počítačovém programu, který jí připravuje různé písařské úkoly.
Ráda by se dostala do nominace na mistrovství světa, které za dva roky bude ve Francii. Tam už by ale jela jako juniorka. Jejím nástupcem mezi žáky by mohl být sedmák Petr Hendrych, který s Ingrid pod vedením Karin Solné trénuje. „Píšu tak často, jak se dá. S psaním jsem začal ve čtvrté třídě,“ říká Petr Hendrych. Jeho osobním rekordem je zatím 350 čistých úhozů za minutu při psaní krátké věty. I to už je světová úroveň.