V sobotu proběhne Kongres žen a předání rezoluce Jiřímu Dienstbierovi

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: ctk

Sobotní druhý ročník Kongresu žen vyvrcholí slavnostním předáním desatera do rukou 1. náměstkyně ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, Martiny Štěpánkové. Rezoluce, které na Kongresu žen s tématem „Ženy a média“ vzniknou, mají za cíl vyvolat společenskou debatu a přinášejí konkrétní kroky a doporučení, jak zlepšit nejen stávající zobrazování žen v médiích, ale také jak zvýšit jejich zastoupení v jejich vedení.

Kongres žen je otevřen široké veřejnosti a je zdarma. Očekává se, že ho v letošním roce navštíví více lidí než v roce 2013, kdy proběhl jeho první ročník na téma „Ženy a trh práce“. „Jsme rády, že nyní máme okolo 900 registrovaných návštěvnic a návštěvníků a tedy jasný důkaz, že ženský hlas ve společnosti sílí,“ říká Petra Kubálková, jedna z pořadatelek akce. Úvodního slova se zhostí nejen předsedkyně Kongresu žen, Marcela Linková, ale i ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier a velvyslanec Francie v České republice, Jean-Pierre Asvazadourian.

Kongres žen je inspirován akcí Kobiet, která je polskou obdobou Kongresu žen. Na pražské akci vystoupí mluvčí kongresu Kobiet, Dorota Warakomska. Slavností zahájení Kongresu žen rovněž prostřednictvím videozdravice podpoří eurokomisařka, Věra Jourová.

Program od 10.00 do 19.00 je velmi různorodý. V rámci jednotlivých panelů budou diskutovat představitelky a představitelé českého i zahraničního mediálního světa o postavení žen v mediálním prostoru, na téma ženy ve vedení médií a dojde i na srovnání zobrazování političek u nás a v Evropě.

Moderace jednotlivých panelů se ujmou Pavlína Kvapilová, Veronika Sedláčková nebo například Barbora Kroužková.
Doprovodný program na přilehlém Náměstí Míru bude naplněn koncerty, mezinárodní kuchyní, ale i diskusemi s českými blogerkami. Právě blogování představí Kongres žen jako jeden ze způsobů, jak může téměř každý z nás měnit mediální realitu.

„Jsme rády, že naše pozvání přijala herečka Marie Doležalová, která za svůj blog dokonce získala letošní cenu Magnesia Litera.“ představuje program Petra Kubálková. „Další neméně známá jména jsou Bára Šťastná, Pavlína Louženská nebo Margit Slimáková. Dotkneme se témat jídla, módy, hereckého prostředí a diskutovat budeme i s českými spisovatelkami. “ doplňuje organizátorka.

Kongres žen bude zakončen předáním rezolucí, konkrétních kroků, které mohou pomoci k tomu, aby se postavení žen ve vedení médií a zobrazování žen v médiích, zlepšilo. Rezoluce převezme Martina Štěpánková, 1. náměstkyně ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu.

„Rezoluce nejsou jen obyčejná doporučení, ale skutečně kvalitní a relevantní výstupy, které se formovaly již během příprav tohoto ročníku. Podílela se na nich i odborná programová rada, složená ze zástupců českého mediálního světa a vycházejí z reálné situace a zkušeností předních odborníků“ vysvětluje význam doporučení předsedkyně Kongresu žen , Marcela Linková a dodává: „Na počátku příprav letošního kongresu proběhla dvě přípravná setkání se ženami z médií, neziskového i akademického sektoru a dva odborné kulaté stoly, kde se zmínily ty nejpalčivější problémy. Obě akce tak iniciovaly konkrétní témata letošního kongresu, který nabízí přednášky, diskuse a z nich následně vyplývající konkrétní doporučení ke změně. Smyslem Kongresu žen není jen pořádat setkání, ale skutečně věci měnit.“ uzavírá Marcela Linková.

Druhý ročník Kongresu žen se uskuteční pod záštitou České ženské lobby s podporou Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů. Kongres žen zaštítil předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr pro lidská práva, legislativu a rovné příležitosti Jiří Dienstbier. Projekt rovněž podpořila Francouzská ambasáda, nadace Fridrich Ebert Stiftung a Heindrich Böll Stiftung.