V soutěži o nejzajímavější genom triumfoval dingo

Australský dingo

Australský dingo Zdroj: Shutterstock

Australský dingo
Australský dingo
Australský dingo
Australský dingo
5
Fotogalerie

V soutěži World's Most Interesting Genome zvítězila fenka dinga jménem Sandy. Ve finálové části porazila například jistého smrtícího asijského hada či „vybuchujícího“ brouka.

Sandy a její sourozenci byli před dvěma lety nalezeni v australské poušti. Díky lidské dobrotě z osiřelých tříměsíčních štěňat vyrostla silná a nebojácná zvířata. Ačkoliv to někoho může překvapit, být čistokrevný dingo je poměrně velká vzácnost, protože většina představitelů tohoto druhu se kříží s divokými i domácími psy.

„Sandy představuje opravdový dárek pro vědu. Jako vzácný, v divočině narozený a čistokrevný dingo poskytuje jedinečnou případovou studii,“ konstatoval vedoucí dotyčného projektu Bill Ballard z University of New South Wales (UNSW).

Sekvenování genomu této fenky vědcům umožní odhalit některé z genů pro chování a temperament, které hrají klíčovou roli v procesu domestikace.

A jací další živočichové se dostali do Top 5? Elysia timida (mořský slimák, který dokáže krást a používat chloroplasty řas), Nesoenas mayeri (holub růžový), Tropidolaemus wagleri (chřestýšovec, jehož jed obsahuje zcela unikátní toxiny) a Brachinus elongatulus („vybuchující“ brouk).