Člověk může ovládat želvu pomocí myšlenek, stačí k tomu jednoduchý aparát

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto
Želva má na sobě jednoduchý aparát, který ji směruje v pohybu. Povely přichází od řídícího pracovníka bezdrátově z počítače. Protože jde o jednoduché povely vpravo/vlevo, využili vědci možnosti ovládání „myšlenkou“ neboli senzorů pro monitoring aktivity mozku.
3
Fotogalerie

Korejští vědci „vylepšili“ želvu tak, aby bylo možné ji ovládat na dálku – a to lidskou myslí. Tato práce by mohla přispět k vývoji pátrací či záchranářské techniky nové generace.

 

Vše funguje v zásadě velmi jednoduše. Želva má na hlavě upevněnou kameru, která snímá její okolí. Člověk se – na základě toho, co vidí – může rozhodovat, zda chce aby se pohybovala doleva či doprava nebo zůstala na místě. Jeho myšlenku následně „přečte“ počítač prostřednictvím senzorů a skrze Wi-Fi informaci přenese k přijímači na krunýři želvy.

O poslední fázi se postará jakási záslepka, jež želvu přiměje vydat se požadovaným směrem. Pro zvíře totiž představuje překážku, které je zapotřebí se vyhnout.

Testy se prováděly na překážkové dráze – nejprve v interiéru a následně venku. Jistě stojí za zmínku, že ve druhém zmíněném případě se lidský operátor nacházel v úctyhodné vzdálenosti 5 km od želvy.

Pokud vám vrtá hlavou, proč si odborníci vybrali právě želvu, vězte, že tito živočichové jsou vybaveni silně instinktivním únikovým chováním, díky čemuž perfektně reagují na záslepku. Jakmile ji použijete, snaží se okamžitě dostat ke světlu, které považují za otevřený prostor.

Dalším důvodem je skutečnost, že mají relativně vysoké kognitivní schopnosti a navíc dokážou rozlišovat různé vlnové délky světla. Pro tento druh experimentů se tedy perfektně hodí.