V Třeboni chystají Havlův večer

Vzpomínkový a trochu filozofický večer má lidem připomenout, jaký byl Václav Havel prezident i člověk.

Na bývalého prezidenta a nedávno zesnulého Václava Havla chtějí zavzpomínat v Třeboni. Proto tamní pobočka České křesťanské akademie vymyslela celý komponovaný večer, kde se bude vše točit právě okolo Václava Havla.

Program Večer pro Václava Havla začne v pátek 24. února v třeboňském divadle od šesti hodin večer. Návštěvníci a Havlovi obdivovatelé se mohou těšit nejen na dramatikovy divadelní hry, ale i fotografie českého exprezidenta.

„S tím nápadem přišli lidé z křesťanské akademie. Celý večer chtějí pojmout spíše z filozofického hlediska. Nemá to být jakási oslava a jenom vzpomínka na Václava Havla. Akademii jde především o to, aby Havlovy myšlenky byly neustále připomínány,“ říká jedna z organizátorek Mária Pfeiferová. Ta bude také celý večer spolu s Davidem Pithartem z České křesťanské akademie, uvádět.

Pozdravit návštěvníky malého festivalu přislíbil i ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. I když ne přímo osobně. Na začátku večera promluví ministr pomocí telefonního záznamu. Tím program odstartuje.

„Nakonec pro odlehčení plánujeme uspořádat afterparty s Janem Rejžkem. Známý publicista a hudební kritik se také s Václavem Havlem znal, a proto bude lidem pouštět písničky, které měl pan prezident moc rád,“ vypíchla moderátorka zajímavou část večera. Součástí akce jsou i další vystoupení. Libuše Kotilová bude vyprávět, jaký měl Václav Havel v devadesátých letech vztah k Třeboni, ředitel českobudějovického Jihočeského divadla pak například přednese úryvek z textu Moc bezmocných.

Divadlo Na tahu s Andrejem Krobem zahraje známou Audienci, další ukázku Havlovy hry pak předvedou studenti z DAMU. Nebudou chybět ani fotografie, které mapují Havlův život v roli dramatika, disidenta, vůdčí osobnosti Sametové revoluce a samozřejmě i v roli prezidenta.