V USA začne platit zákaz prodeje části výrobků Samsungu

Samsung

Samsung Zdroj: ctk

O půlnoci ve Spojených státech vstoupí v platnost zákaz prodeje těch výrobků jihokorejské společnosti Samsung Electronics, které porušují patenty amerického konkurenta Apple. V úterý to oznámil washingtonský Úřad obchodního zmocněnce.

Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) v srpnu dospěla k závěru, že některé starší chytré telefony a tablety firmy Samsung porušují části dvou patentů Applu. Současně zakázala Samsungu dovoz, prodej a distribuci těchto přístrojů. Americká vláda pak měla 60 dnů na to, aby tento zákaz vetovala.

V červnu ITC naopak zakázala Applu prodej některých starších telefonů iPhone a tabletů iPad, které porušují patenty Samsung. Tento zákaz však americké úřady vetovaly.

Americká administrativa zdůraznila, že na její rozhodnutí nemělo žádný vliv to, ve které zemi podniky sídlí. „Po pečlivém zvážení politických hledisek, včetně dopadů na spotřebitele a konkurenci, a informací od zainteresovaných stran, jsem se rozhodl schválit rozhodnutí komise,“ uvedl obchodní zmocněnec Michael Froman.

Vývoj akcií Samsungu za poslední 4 roky:Akcie SamsungAkcie Samsung | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Samsung podle internetových stránek agentury Bloomberg vyjádřil ohledně rozhodnutí zklamání. „Povede to pouze ke snížení konkurence a omezení možnosti výběru pro americké spotřebitele,“ uvedl mluvčí podniku. Samsung nyní může usilovat o odklad zákazu u amerického odvolacího soudu.

Apple a Samsung vedou od dubna 2011 řadu právních sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými mobilními telefony a počítačovými tablety. Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že „otrocky“ kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.

Zdeněk Pečený: Samsung dobývá USA