V zoo chystají večerní prohlídky

Návštěvníci se brzy mohou těšit na oblíbenou Letní noc v zoo. Pátý ročník nabízí pestrý program na téma „Zrození“.

V jihlavské zoo se toho přes prázdniny děje dost a dost. Člověk tam s klidem může strávit celý den a nudit se určitě nebude. Velkou oblibu si během léta získalo komentované krmení zvířat, které se opakuje denně v pevně stanovených časech. „Nejvíc narváno bývá u medvědů a u tuleňů. U jiných druhů však pracovníci při krmení a povídání chodí přímo mezi zvířata, i to rozhodně stojí za zhlédnutí,“ říká Kateřina
Kosová, která má v zoologické zahradě na starosti propagaci.

Král nebes

Na stejném místě a v pravidelné časy najdeme také ukázky výcviku dravců a sov vedené sokolníkem Eduardem Školoudem. Oproti minulému létu přibyli další dravci i sovy včetně sokola anebo sovice
sněžní. „Nejvzácnějším novým přírůstkem je však orel královský. U nás ve volné přírodě hnízdí zřejmě jen dva páry,“ uvádí sokolník z Nasavrk u Chrudimi, který v současnosti chová na třicet opeřenců.

Zdůrazňuje, že pro dravé ptáky je lepší sedět připoutaní na bidýlku, než být ve voliéře, v níž by se potloukli o pletivo. „Jedna návštěvnice spustila, že ptáky týráme, když musejí sedět na slunci. Oni ale právě slunění potřebují. Dělají to tak i v přírodě kvůli tvorbě vitamínu D,“ vysvětlil Školoud.

Až do 25. srpna mají ve vesničce Matongo svůj vyhrazený čas Hadí středy. Na nich ošetřovatelka vypráví o plazech a ukazuje živá zvířata. Kdo nemá strach, může si dotekem ověřit, že hadi rozhodně nejsou slizcí.

Pracovníci zoo nyní připravují na 13. a 14. srpna zvláštní večerní prohlídky s názvem Letní noc v zoo. V pátek začnou v osm hodin a v sobotu v sedm. Skupinky návštěvníků pak budou vycházet od starého vchodu s půlhodinovými odstupy. „Námětem je pro letošek zrození života a různých druhů zvířat, ale jak přesně bude program vypadat, to by mělo být překvapení. Něco si z prohlídky určitě odnesou děti i dospělí,“ slíbila Kateřina Kosová. Místa v některé z devíti skupin po maximálně pětadvaceti lidech je nutné si rezervovat na čísle 567 573 730. Vstupné na večerní prohlídku je 120 korun pro dospělého, poloviční pro dítě. V závěru čeká pohoštění u táboráku a živá hudba.

Kde a kdy se co děje:
Krmení s výkladem:
denně až do konce
prázdnin.11.00 – surikaty,
11.30 – lamy, 12.00
– babirusy, 12.30 –
medvědi, 13.00 – tapíři,
13.30 – lemuři, 14.00 –
jeřábi, 14.30 – tuleni

• Ukázky výcviku dravců
a sov: denně mimo
pondělí v 11.00 a 15.00
do konce září.

• Hadí středy v Matongu:
každou středu do konce
srpna vždy od 10.30

• 13. a 14. srpna – Letní noc
v zoo