Václav Stoupa: WebExpo Prague bude největší IT konferencí ve střední Evropě

Václav Stoupa

Václav Stoupa Zdroj: WebExpo

Konference WebExpo Prague 2013 bude největším setkáním internetových podnikatelů, marketérů, programátorů, designérů a studentů ve střední Evropě, slibuje její zakladatel Václav Stoupa.Třídenní program bude nabitý přednáškami a workshopy na témata jako jsou technologické trendy, podnikatelské příběhy, design služeb, vývoj produktu, marketingová komunikace nebo projektový management. Akce se koná ve dnech 19. - 21. září v prostorách Vysoké školy ekonomické v Praze.

Letošní WebExpo má podtitul Web Creation Ideas, mohl byste to trochu vysvětlit a říct nám, pro koho je konference určená?

Web Creation Ideas do češtiny překládáme jako ideje webové tvorby. WebExpo se zaměřuje na tvůrce webů a webových aplikací. Specializace návštěvníků je podnikání na internetu, programování, grafické i interakční návrhy webů, online marketing, vývoj produktů a služeb a s tím související management.

Konferenci pravidelně navštěvují lidé z digitálních agentur, lidé na volné noze a také týmy z velkých korporací, které mají vlastní vývojová a online marketingová oddělení.

Unikátnost konference je právě v tom, že umožňuje lidem z různých oborů potkat se na jednom místě. Tím se zlepšuje komunikace a porozumění v mezioborové komunikaci. Což je při tvorbě webů klíčová záležitost.

Na co z programu se mohou účastníci konference těšit? Čím se konference liší od minulých ročníků?

Na konferenci vystoupí přes 70 řečníků, kteří přijíždějí z celého světa, například z Jihoafrické republiky, Izraele, Ameriky či Kanady.

Nejznámějším je pravděpodobně Jesse James Garret (USA), který je téměř legendou user experience designu a který se zabývá již více než jedno desetiletí tím, jak navrhnout web, aby byl atraktivní pro uživatele. Dalším zajímavým přednášejícím, tentokrát z Česka, bude Václav Muchna - zakladatel společnosti Y Soft, která pochází z Brna a prorazila na celosvětový trh s vývojem software pro tiskárny. Bude povídat o tom, jak vybudovat globálně úspěšnou firmu.

Hodně inspirace přinese sekce Founder Stories, kterou připravuje náš partner, startupový akcelerátor Node5. Svoje podnikatelské příběhy v ní budou sdílet zakladatelé úspěšných evropských startupů. Zmínil bych také další nové atraktivní programové sekce, kterými jsou Internet of Things, Big Data a Life Hacking.

Letošním ročníkem se uzavírá etapa, kdy se přednášky na WebExpo konaly především v češtině. Tento rok bude poprvé celá konference probíhat v angličtině. Je to také naše pozvánka pro zahraniční návštěvníky, aby přijeli a spolu s českými návštěvníky vytvořili opravdu mezinárodní konferenci o webu v Praze.

Častým slovem zmiňovaným v souvislosti s podobnými akcemi je networking, děláte něco proto, abyste pomohli účastníkům navázat profesní kontakty?

V loňském roce networking silně prostupoval celým konceptem konference. Bylo možné skenovat kontakty lidí přímo z jejich visaček a ukládat si je do naší webové aplikace. Tato funkce byla navíc zpestřena networkingovou hrou, kdy byli účastníci odměňováni za kontakty s lidmi z různých profesních oborů.

Letos tato silná networkingová podpora zůstává a zároveň se posunujeme ještě dál. Cílem každého networkingu by mělo být navázání reálné spolupráce. Tu budeme podporovat nově vznikající exkluzivní online sítí WebExpo Professional Network. Na ní budou mít lidé i firmy své profesionální profily a velmi jednoduše budou moci nabízet spolupráci na projektech dalším potenciálním kolegům. Její offline varianta poběží také na letošní konferenci, kde budou tyto nabídky vytištěny a umístěny na velkých panelech.

Z loňské přednášky WebExpoZ loňské přednášky WebExpo | WebExpoZ loňské přednášky WebExpo

Máte připraven nějaký doprovodný program? Co všechno získají účastníci v ceně vstupenky?

Nejen přednáškami živ je návštěvník. Nabízíme mu možnost seznámit se s nabídkami práce od zajímavých firem z oboru v sekci Job Expo a přístup do WebExpo Professional Network.

Před konferencí se koná několik zajímavých workshopů včetně workshopu degustace kávy od prvotřídního kávového baristy. Protože hodně lidí z IT doslova žije díky kávě nebo čaji, necháváme si záležet na konferenčním kávovém a čajovém cateringu, který zahrnuje také čajovnu s odpočinkovou zónou.

Večerní networking je zajištěn na třech velkých párty, kde se účastníci mohou potkat v neformální atmosféře s programem, který je zatím překvapením, ale věřím, že návštěvníky příjemně naladí. V ceně vstupenek jsou také videa ze všech přednášek a originální konferenční trička a vizitky.

Jak si stojí české konference v porovnání s těmi zahraničními?

Chybí jim zejména zajímavý obsah a případové studie, které mohou nabídnout zahraniční řečníci z prestižních firem. Ale postupně se to zlepšuje a i u nás se objevují zajímavé konference s mezinárodním potenciálem jako například Marketing festival, který se bude konat v listopadu v Brně.

Co obnáší pořádání takové konference po finanční stránce? Dá se to dlouhodobě dělat jako zdravý ziskový business?

Dvoudenní konference o třech až pěti paralelních přednáškových sálech se spoustou doprovodného programu by potřebovala alespoň dvakrát tak dražší vstupné. Bohužel není u nás tolik lidí a firem, které by byly schopny do vzdělávání sebe nebo svých zaměstnanců investovat vyšší částky, tak jako to dělají společnosti v zahraničí. Klíčovou roli hrají partneři konference, kterým tímto děkuji, protože bez nich bychom WebExpo uspořádat nemohli. V podstatě každý rok doufáme, že přitáhneme dostatek návštěvníků, abychom konferenci mohli rozvíjet i v dalších ročnících, což se zatím daří.

Pokud byste na druhou stranu rozmýšleli, jestli se vám nebo vaší firmě účast na konferenci vyplatí, nabízím vám osobní garanci vrácení plné ceny vstupenky, pokud s výsledkem nebudete spokojeni. Podrobnosti o garanci a další informace o konferenci naleznete na stránkách webexpo.net.

Václav Stoupa

Ředitel a zakladatel společnosti WebExpo s.r.o., která se zabývá vzděláváním webových profesionálů a propojuje lidi v oboru tvorby webových aplikací a stránek. Pořádá konferenci WebExpo Prague, která již šestým rokem přiváží do Prahy hvězdy světového byznysu, designu a programování webu.