Václavské náměstí oživí Květinový dům

Společnost Flow East má záměr investovat do Václavského náměstí. Majitel nemovitostí na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice je připraven pokročit ve své vizi revitalizace náměstí po obdržení potřebných souhlasných vyjádřeních. „Společnost Flow East již vlastní tři budovy na Václavském náměstí,“ uvedl James Woolf, zakladatel a předseda představenstva Flow East.

Podle jeho slov se jedná o velkolepé náměstí mezinárodních standardů, které na světě jednoznačně nemá srovnání: svou velikostí, historickým významem a samozřejmě díky budovám, které jej lemují – některé již odhaleny v plné kráse, některé v procesu rekonstrukce a jiné na své znovuzrození teprve čekají. V okruhu architektů a zastánců památek se na téma rekonstrukce této budovy v minulosti rozproudila bouřlivá diskuze. Ovšem jakmile se objevily první informace o tom, co se skutečně stane, názory se změnily. „Podporu jsme zaznamenali u široké veřejnosti a zároveň společnosti projevily silný zájem o rezervaci kancelářských prostor,“ uvedl Woolf.

„Názory, že památková ochrana budov neumožňuje jejich užívání za účelem finančního profitu, jsou podle mě zcela absurdní,“ pokračoval Woolf. Cílem developera je prý vytvářet hodnoty a zisk při současném zachování krásy památek a budov, které utrpěly během desetiletí nacistické a komunistické totality. „I přes neúspěch našeho původního architektonického návrhu, a tedy snížení budovy o dvě patra, věříme, že se naše stavba stane mezníkem v renesanci Václavského náměstí reprezentující architekturu 21. století,“ dodal James Woolf. Květinový dům má prý nakročeno stát se ikonou města a následovat tak zprvu neoblíbený a dnes respektovaný Tančící dům.

Společnost Flow East koupila budovu na Václavském náměstí v roce 1994. V roce 2006 pak zakoupila pozemek na adrese Opletalova 3.
V průběhu následných let provedla detailní historický a architektonický rozbor všech okolních budov a to s důrazem na celistvost Václavského náměstí. Až poté následovalo rozhodnutí k demolici této rohové budovy a výstavbě nové na třech pozemcích.
Flow East vyhlásila a po více než tři roky vedla architektonické výběrové řízení, které vyhrála společnost Chapman Taylor.

Bohužel byla zbourána původní velice cenná věž a v roce 1920 byly odstraněny původní zdobné ornamenty na průčelí fasády z 19. století. Investor pro svůj záměr na výstavbu budovy již obdržel některá nezbytná kladná stanoviska. Flow East svou vizi již prezentoval Komisi pro územní rozvoj Městské části Prahy 1 dne 7. září 2011 a chystá se ke slyšení v Senátu. Do projektu a jeho stavební realizace investuje společnost Flow East zhruba miliardu korun.