Vais rezignoval na místo ředitele Státního fondu rozvoje bydlení

Ľubomír Vais rezignoval na funkci ředitele Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). ČTK to sdělila mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková. Fond bude přechodně řídit náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. Podle deníku E15 Vais rezignoval z osobních důvodů. Aktuální změnou v čele SFRB se podle Jabůrkové na činnosti instituce nic nemění. Vais byl v čele fondu od letošního března. Tehdy ve funkci vystřídal Jana Wagnera.

Hlavním úkolem Vaise ve funkci bylo vytvořit novou podobu státní politiky bydlení. Materiál schválený vládou v červenci počítá například s tím, že by stát v budoucnu poskytoval na podporu bydlení hlavně nízkoúročené úvěry místo dotací. Peníze mají navíc podporovat především výstavbu nájemních bytů místo dosud upřednostňovaného vlastnického bydlení.

Fond spravuje prostředky určené na podporu výstavby bytů, dále na podporu oprav panelových domů a na podporu výstavby technické infrastruktury v obcích. SFRB řídí výbor fondu, v jehož čele stojí ministr pro místní rozvoj.