Válka policajtů? Vyřizují si účty

Sedmička objevila nové okolnosti v kauze českého Cattaniho. Vyšetřuje ji policista, který s ním má nevyřízené účty.

Před šesti lety se první snažil dostat do kriminálu syna druhého. I když se mu to nakonec nepovedlo, má teď druhý ideální možnost odplaty. Věc má ale háček. Zakazuje to nejen zákon, ale i profese zúčastněných.
Sedmička vypátrala nové okolnosti v kauze, která se týká bývalého šéfa Inspekce ministerstva vnitra pro Karlovarský kraj Miroslava Šouleje a plzeňského státního zástupce Libora Řeřichy, známého též jako český Cattani. Šoulej je stíhaný za zpronevěru dvaceti milionů korun. Řeřichu postavila mimo službu jeho nadřízená, krajská státní zástupkyně Marie Poláková. Podle ní překročil pravomoc a snažil se Šoulejovi ze známosti pomáhat.
Vyšetřování proti oběma vede karlovarská hospodářská kriminálka, které šéfuje Jiří Vopálenský.
Před šesti lety ale byly karty obrácené a před soudem stál syn Jiřího Vopálenského, v té době také policista. Inspekce ministerstva vnitra trestá policisty, kteří překročili zákon. Vopálenský junior byl v roce 2004 souzen za omezování osobní svobody.
Prostitutka Věra Podoláková proti němu svědčila, že ji násilím držel ve svém bytě a nutil k orálnímu sexu. Vyšetřování tehdy vedl Šoulej. Jako státní zástupce v této kauze nefiguroval nikdo jiný než Libor Řeřicha. Dokáže být tentokrát Jiří Vopálenský nestranný, nebo je podle řeči advokátů podjatý?
Sedmička si nechala advokátní komorou vytipovat sedm odborníků na trestní právo z celé republiky. Podle nich má teď Vopálenský ideální možnost to oběma vrátit a měl by být z vyšetřování vyloučen. V opačném případě mohou být výsledky zkreslené. Podle známého brněnského advokáta Pavla Vantucha existují dvě možnosti, jak problém vyřešit: Jiří Vopálenský sám sdělí, že je podjatý a nemůže věc dále vyšetřovat. „Pokud tak neučiní, upozorní na jeho podjatost sám obviněný,“ vysvětluje advokát.
Stejný názor má i jeho pražský kolega Jiří Teryngel. „Při pouhém pohledu zevnějšku je jasné, že Jiří Vopálenský není nestranný,“ myslí si Teryngel. „Celý případ by mohl řešit Ústavní soud,“ doplňuje.
Šoulej i Řeřicha se odmítají do médií vyjadřovat. Oba budou vypovídat až u soudu. Jiří Vopálenský nevidí problém. „Nejsem podjatý. Znám spousty lidí, takhle bych se musel vylučovat skoro pokaždé,“ tvrdí. Kroutí hlavou i nad tím, že by dřívější kauza jeho syna mohla ovlivnit současné rozhodování. „To je nesmysl. Vůči Šoulejovi necítím zášť. Chodili jsme spolu do školy,“ vysvětluje.
O jeho podjatosti může rozhodnout krajská státní zástupkyně Marie Poláková. Ta ale o jeho odvolání neuvažuje. „Platí zásada, že o námitce vždy rozhoduje osoba, které se námitka týká,“ uvedla Poláková. Tou osobou je obviněný - Miroslav Šoulej. Jeho advokát Jan Kocina nechce budoucí kroky prozrazovat.