Váňa poosmé vyhrál Velkou pardubickou

Josef Váňa zopakoval svůj loňský triumf

Josef Váňa zopakoval svůj loňský triumf Zdroj: Sedmicka/Tomas Kubelka

Josef Váňa vyhrál poosmé Velkou pardubickou steeplechase. Osmapadesátiletý žokej potřetí za sebou triumfoval s Tiumenem, druhá doběhla v těsném finiši další dvojnásobná vítězka tohoto dostihu Sixteen v sedle s Josefem Bartošem.

Bartoš přitom vedl od začátku dostihu a Váňa jej překonal až těsně před cílem. Sixteen se tímto dostihem pravděpdobně loučí s kariérou. Na třetím místě skončil Valldemoso s Dušanem Andrésem. „Bylo to vydřené, ale Tiumen je borec,“ řekl Váňa v České televizi. Přitom na Taxisově příkopu měli velké problémy a doháněli ztrátu. „To je pravda, ale vidíte, skákal úplně perfektně a hnal jsem ho rozumně, abych ho po té ztrátě neuštval. Myslím, že jsme dobrá dvojka,“ řekl Váňa, který brzy oslaví 59. narozeniny.

Tiumen je osmým koněm, který vyhrál Velkou pardubickou potřetí. Nejúspěšnějším je legendární Železník, jediný čtyřnásobný vítěz slavné steeplechase, v sedle pokaždé rovněž s Váňou.

Pole čtrnácti koní prořídlo hned na druhé překážce, kde ztratila jezdce Zulejka. Na nejtěžším skoku dostihu pak padl pouze Karlsbad s žokejem Novákem. Na Taxisově příkopu trochu zaváhal Tiumen a chvilku doháněl ztrátu, ale pole dostihl. „Snažil jsem se pak trať co nejvíce zkrátit. Za lesem měl Tiumen lehký problém, počkal jsem, až přišel na nohy, a pak to šlo moc dobře,“ řekl Váňa.

Váňa se na Velké pardubické radoval poosméVáňa se na Velké pardubické radoval poosmé|ctkVáňa se na Velké pardubické radoval poosmé

Tiumen byl schovaný v poli. Sixteen natáhla krok a snažila se všem utrhnout. Tempo ale sedělo i Valldemosovi, který se dotáhl na Sixteen, a na třetí pozici se brzy objevil Tiumen.

V zatáčce do cílové rovinky se už Tiumen dotahoval a na poslední proutěné překážce doskočil na úroveň soupeřů. V posledních metrech žokej Váňa dokázal Tiumena posunout o krk před Sixteen a slavil další titul.

V závěru však Váňa o výhru perně bojoval a nezopakoval loňský rok, kdy finiš vypouštěl a o prvenství málem přišel. „Nemohl jsem vypouštět nic. Tentokrát jsem věděl, že musím jet až domů. On je tak lehce jezditelný kůň,“ usmíval se Váňa ještě v sedle.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.