Vánoční strom splní dvě stě přání

Rozsvícením vánočního stromu začíná každoročně čas adventu. Letos se Kladno poprvé rozzáří 29. listopadu.

Radost se bude rozdávat první adventní neděli na náměstí Starosty Pavla v Kladně. Rozsvícení Vánočního stromu splněných přání potěší především děti, které už netrpělivě vyhlížejí letošního Ježíška.
Radost však zřejmě pocítí i mnozí dospělí. Také tento rok mohou splnit přání nejen svým nejbližším, ale i dětem z dětských domovů v Unhošti, Kladně, Novém Strašecí, Ledcích či obdarovat kladenský Azylový dům a Červený kříž. Stačí jediné: dostat se včas k rozsvícené dvanáctimetrové jedli a utrhnout z jejích větví jeden z 257 barevných sáčků s obálkou. Právě v nich jsou dětská přání ukrytá.

Dárky podle barev

„Ceny jednotlivých dárků se i tentokrát pohybují od stovky do patnácti set korun. Na stromě budou obálky s dětskými přáními barevně rozlišené podle toho, na kolik vyjdou,“ řekl mluvčí magistrátu Libor Kasík.
Přestože obálek bude na stromě viset 257 kusů, obdarovaných dětí bude o stovku méně. Některé z nich si totiž přály dva menší dárky, jiné jen jeden, ale dražší.
„Nedá se říct, že by touhy dětí byly výrazně jiné než v minulých letech. Převládají žádosti o MP3, hračky, knížky nebo oblečení. Ale jsou i daleko skromnější, jedno z dětí si přeje jenom bonbonky,“ doplnil Kasík.
Dárky mají lidé přinášet od středy 9. do pondělí 14. prosince do informačního centra na Floriánském náměstí. Pokud je nedonesou, chybějící dárek zaplatí magistrát. Taková situace ale podle jeho pracovníků nastane jen výjimečně.
„Ti lidé chtějí udělat dětem v domovech radost a často jim přibalí i nějakou další drobnost. Obálky na vánočním stromě vydrží sotva pár minut,“ vysvětlil Kasík.

Program jen na zahájení

Rozsvícení vánočního stromu bude tradičně předcházet koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie, který začne v půl čtvrté odpoledne. Letošním hostem bude Jiří Stivín a Collegium Quodlibet.
Za lístek k sezení návštěvníci zaplatí 220 korun, ke stání 170 korun.
Po koncertě pak vystoupí přímo na pódiu na náměstí kapela U-band Základní umělecké školy v Unhošti, Růžoví panteři, Smíšený pěvecký sbor GAUDUM z Rozdělova a nakonec Divadélko U Zvonu.
Chybět nebude ani chaloupka s betlémem, kde budou vánoční čas trávit ovce a kozy. Osel mezi nimi nebude. „Kouše,“ odůvodnily pracovnice, které mají přípravu akce na starosti.

Trhy se zpožděním

Vánoční trhy letos opět zaberou místo na Floriánském náměstí. Prodavači ve stáncích s ozdobami, hračkami a svařeným vínem v nich poprvé zájemce obslouží v pondělí 7. prosince.
Na rozdíl od loňského roku, kdy byl součástí trhů i doprovodný kulturní program, letos jejich návštěvníci možná uslyší jen koledy z reproduktoru. „Letos nic nechystáme, nebyl o to zájem,“ potvrdil končící mluvčí kladenského magistrátu Libor Kasík.