Varadi bude nastupovat i v obraně

Adam Varadi věří, že se na jaře konečně dočká gólu. A že se Baník probojuje do pohárů.

Od fotbalisty Baníku Ostrava Adama Varadiho se před sezonou očekávalo, že výrazně pomůže ofenzivě slezského klubu. Bohužel, zůstalo jen u přání. Varadi se na podzim netrefil ani jednou a v zimní přípravě ho dokonce trenér Miroslav Koubek zkoušel na postu pravého obránce.

S jakým cílem vstupujete do jarních ligových bojů?
Já osobně už chci konečně prolomit moji žalostnou produktivitu. A co se týká klubových ambicí, chceme bojovat o poháry, popřípadě i o titul.

Na podzim jste nevstřelil ani jednu branku. Jak se cítí hráč, od kterého se to čeká?
No není to žádná sláva. Šance jsem měl a ne zrovna malé. Ale musím říct, že já jsem nikdy nebyl žádný kanonýr. Lidé mě pasovali do role střelce, ale já jsem spíše na tu černou práci a měl bych góly připravovat. Nicméně jednou jsem útočník a nějaký gól jsem na podzim měl dát.

Vytýkal vám někdo, že nedáváte góly?
Spíše ze srandy spoluhráči v kabině říkali, že mám úctyhodnou produktivitu.

V zimní přípravě jste několikrát hrál na pozici krajního obránce. Jak to?
Bylo to po konzultaci s trenérem Koubkem, který mi řekl, že mě vidí jako útočného obránce. Navíc ví, že v soubojích jsem docela tvrdý a hra hlavou mi taky nevadí. Tahle varianta by ale měla přijít na řadu jen v nouzi. To znamená, kdyby došlo třeba k nějakému zranění.

Jak jste se cítil v roli obránce?
Ze začátku jsem se necítil dobře. Vždyť jsem v životě nehrál vzadu. Ale řekl jsem panu Koubkovi, že pokud to mančaftu pomůže, problém s tím určitě mít nebudu.

Jaká byla zimní příprava pod trenérem Koubkem?
Jako každá příprava v zimě byla těžká. Ale hlavně letos pro Baník byla specifická. Trenér nás vzal na běžky a to nebylo v Ostravě zvykem. Někteří hráči na lyžích stáli úplně poprvé. Mám pocit, že Fernando Neves snad viděl i sníh poprvé. Na jaro jsme dobře připraveni.

Už poněkolikáté se mluví o tom, jestli se nemůže opakovat loňská sezona, kdy Baník nezvládl jarní část. Mluvíte o tom v kabině nebo trenér Koubek zakázal jakékoliv takové myšlenky?
Určitě nic nezakázal. Fanoušci samozřejmě na to asi nezapomněli, ale u nás v kabině je to dávno pryč. A nemyslím si, že se něco podobného zopakuje.

Nakousl jste téma fanoušci. Nepřekvapilo vás, že na Bazaly zatím lidé nechodí v takovém počtu, i když se vám v lize daří?
Bylo to trochu slabší a možná právě to nepovedené jaro v nich zanechalo nějaký dojem. Ale i přesto má Baník nejlepší fandy v lize.

V lednu 2008 jste z Baníku přestoupil do Plzně. Pomyslel jste někdy na to, že by vás Baník koupil znovu zpátky?
To mě ani ve snu nenapadlo. Odcházel jsem v době, kdy v Ostravě hráli Svěrkoš nebo Magera, kterým se dařilo. V té době jsem byl možná až čtvrtý útočník v Baníku. Proto jsem kývl na nabídku Plzně. Už to nebylo jen hostování, kdy se většinou ještě hráči vracejí zpět do klubu. Tohle byl přestup, o kterém jsem si myslel, že později půjdu zase jinam. Ale že to takhle dopadlo, mě velice potěšilo.

O vás se povídá, že jste ten, který dělá v kabině dobrou náladu. Je to pravda?
Snažím se. V kabině máme obrovský nafukovací balón, na který si sednu doprostřed šatny a začnu třeba vykládat vtipy. Když nějaký dopovím, většinou se tomu směju sám. Až po chvilce se začnou smát i ostatní, ale ne tomu vtipu, spíše mě.

Zkoušel jste nějaký vtípek i na trenéra Koubka?
Tam se nepouštím do žádných větších akcí. Ale něco málo taky už proběhlo.