Varianty MHD

Nic netrvá věčně.

Ani láska k jedné slečně, ani stejné ceny jízdného v městské hromadné dopravě. Důvod pro jeho zdražení se najde vždycky. Ať už to jsou rostoucí ceny energií, nákup tramvají a autobusů anebo třeba požadavky odborářů na vyšší platy.
Vždycky se také najdou lidé, kterým se zdražování nebude líbit. Pochopitelně. Kdo by chtěl platit za cokoliv víc peněz než dosud, zvlášť když mu v práci nepřidali. Jenže přiznejme si, kdo by očekával opačný trend, tedy že lístky na tramvaj zlevní? Brno je moc velké město na to, aby se zde děly netržní hokusy pokusy. A nápad s městskou hromadnou dopravou zdarma – primátor, který by toto prosadil, by byl velký kanón.
Za hromadnou dopravu v Brně se prostě platit musí. Ti, kteří to dělat nechtějí, mají čtyři další možnosti a ani jednu moc dobrou. Buď jezdit načerno a riskovat pokutu. Nebo jezdit na kole či na skútru a riskovat srážku s autem. Nebo se v kolonách sám sunout za volantem a nemít kde zaparkovat. Anebo chodit pěšky. To je moc chabá konkurence na to, aby se v Brně nezdražovalo, jak se komu zlíbí.