Ve Francii se můžete ubytovat v letadle i v sudu

Guillaume Staub ve svém kempu v Saint-Michel-Chef-Chef na západě Francie

Guillaume Staub ve svém kempu v Saint-Michel-Chef-Chef na západě Francie Zdroj: Profimedia.cz

Chcete spát v letadle a přitom neopustit pevnou zem? Nebo strávit noc v obrovské krávě několik metrů nad zemí? Žádný problém - po jurtách, nomádských stanech, koulích a dalších vymyšlenostech totiž cestovní kanceláře přicházejí se stále nezvyklejším ubytováním, aby přilákaly nové zákazníky.

„Nebaví mě dělat všechno jako ostatní,“

V kempu je možné se ubytovat i v maketě letadlaV kempu je možné se ubytovat i v maketě letadla | Profimedia.cz

„Má to velký úspěch,“ tvrdí. Kromě toho nabízí už rok ubytování v letadle Gulfstream, které bylo v provozu třicet let. Prostor je tu omezený, přiznává Jean-Michel, který se tam ubytoval s rodinou, ale je tu všechno: koupelna, malá kuchyňka a záchod. A k velké radosti dětí i křeslo pro druhého pilota.

Hlavním cílem tohoto druhu ubytování je celoročně upoutávat lidi, kteří by jinak nikdy do kempu nejeli, vysvětluje Guillaume. To je také případ penzistů Pascala a Georgette, kteří byli zvyklí jezdit do hotelu, ale v tomto kempu se nadchli pro vagon Talbot z 20. let minulého století. Vagon má místa pro 12 osob, takže tam mohou mít i svých sedm vnoučat.

Guillaume Staub před vagonem Talbot z 20. let minulého stoletíGuillaume Staub před vagonem Talbot z 20. let minulého století | Profimedia.cz

Originalita ovládla celou Francii: třeba v bretaňském Kerbelu je možno ubytovat se na majáku. Jde o luxus, který přijde na 600 eur za noc (asi 16.700 Kč). V Lagrauletu na jihozápadě zase můžete za 153 eur (skoro 4300 Kč) strávit noc v zámku na vodě, ve středofrancouzském Blois zase v žaláři v tisíc let staré věži, a to za 135 eur (skoro 3800 Kč).

Své příznivce má také ubytování v sudech. Françoise Bussonová vsadila na obrovské sudy na cidr v Cornillé nedaleko Rennes v Bretani. Přenocování tam stojí 90 až 100 eur (2500 až 2790 Kč). Toalety a koupelny jsou tam rovněž umístěny v sudech, stejně jako jídelna pro dvanáct osob.

Některé lokality jsou zcela zasvěceny neobvyklému ubytování, jako je Dobrodružná farma v La Chapelle-aux-Bois ve Vogézách na východě země. „Stále tady něco dotváříme,“ vysvětluje její majitel Denis Duchêne. Poštovní letadlo typu Caravelle nabízí téměř 80 metrů čtverečních obytné plochy v přírodě. Na osmi hektarech tam je dvacítka nejrůznějších možností ubytování: chýše postavené na stromech, skleněná pyramida, krychle či vůz jako vystřižený z westernu.

DivertiParc v Toulonu-sur-Arroux ve střední Francii zase nabízí přenocování v gigantické krávě. Je dlouhá deset metrů, vysoká čtyři metry a v jejím břiše může vzniknout až devět spacích prostorů. Panoramatická terasa nabízí kouzelný výhled na park, kde se pase třicítka skutečných krav.

V kempu je možné se ubytovat i v maketě letadlaV kempu je možné se ubytovat i v maketě letadla | Profimedia.cz

Turisté zde mají „prožít něco neobyčejného“, říká správce parku Flavien Fuchey, který svou krávu pronajímá za 189 eur (skoro 5300 Kč) za noc pro dvě osoby.

Bezprostřední kontakt s přírodou pak nabízejí plovoucí chatky. Třeba jeden statek v Dombes v Saint-Paul-de-Varax ve střední Francii jich nabízí šest, kromě toho dva stany na vorech. Není tam ani tekoucí voda, ani elektřina, přesto jedna noc v plovoucím stanu přijde na zhruba 100 eur (téměř 2800 Kč). V plovoucí chýši se pak cena za noc pohybuje od 119 do 129 eur (3300 až 3600 Kč).