Ve Stupavě už spustili vleky, jinde čekají, až začne mrznout

Provozovatelé lyžařských areálů hlásí, že ceny budou stejné jako loni.

Lyžařské areály ve Zlínském kraji jsou připraveny na první sněhovou nadílku. Mnozí provozovatelé pořídili modernější techniku, sněžná děla i odbavovací turnikety. Teď už čekají na mírné ochlazení, teploty pod bodem mrazu několik dní v řadě. Pak spustí sněhová děla a lidé mohou lyžovat.

Výhodné polohy na severním svahu, kam nesvítí sluníčko, využili už v listopadu ve Stupavě na Uherskohradišťsku, spustili zasněžování a začali s provozem jako druzí v republice. V ostatních střediscích zatím upravili terén a okolí sjezdovek a naplánovali řadu novinek. Dobrá zpráva pro lyžaře je, že ve většině areálů zůstávají ceny stejné jako loni. Provozovatelé nabízejí různé typy slev, výhodných permanentek, rodinných jízdenek, společných skipasů a podobně.

SKICENTRUM KOHÚTKA

Nadmořská výška: 913 m Počet lanovek/vleků: 1/6 Sjezdové tratě: 6,6 km

V areálu mají zasněžovací systémy připraveny ke spuštění. „V první polovině prosince bychom rádi přivítali první lyžaře. Ceny zůstávají stejné jako loni. Navíc přecházíme na systém zálohovaných čipových karet, které zrychlí odbavení u turniketů, a naše pokladny budou přijímat platební karty pro bezhotovostní placení permanentek,“ zmínil praktické opatření Miroslav Maczko ze Skicentra Kohútka.

Na sjezdovce Runda postavili nový 350 metrů dlouhý vlek a budují nový dětský skipark. Kohútka je v hraničním pásmu hor mezi Slovenskou a Českou republikou, je tam čtyřsedačková lanovka. Návštěvníci si mohou vybrat z velkého množství sjezdových tratí nejen pro zdatné lyžaře, ale také pro začátečníky. Hřebenové túry po Javornické magistrále nabízejí výhledy na Moravskoslezské Beskydy, Jeseníky, Malou a Velkou Fatru, Martinské hole a Kysuce.
www.kohutka.cz

SKI AREÁL SYNOT KYČERKA

Nadmořská výška: 710 m Počet lanovek/vleků: 0/9 Sjezdové tratě: 2,4 km

Zimní střediska v Javorníkách se v posledních letech zaměřují na rodinné lyžování. Na Kyčerce kvůli malým lyžařům provozovatel zmodernizoval všechny tratě a přistavěl jeden malý vlek. Do dětského parku se přemístí i oblíbené Iglú U Eskymáka. „Další novinkou jsou vyjížďky šestimístnou sněžnou rolbou po hřebenech nad údolím Pluskovec,“ uvedl Otto Kořístka ze ski areálu Kyčerka. Provozovatelé připravili i trasu pro chůzi na sněžnicích s průvodcem.

Ski areál Kyčerka leží v obci Velké Karlovice - údolí Pluskovec. Pro lyžaře je připraveno osm tratí střední a lehké obtížnosti. Malí lyžaři mohou využít dětské vleky, dva dopravní koberce Sun Kid a dětské lano. Zároveň jsou v areálu dvě hlavní sjezdovky střední obtížnosti s možností večerního lyžování a Funpark pro snowboardisty.
www.kycerka.cz

SKI AREÁL RAZULA

Nadmořská výška: 1000 m Počet lanovek/vleků: 0/4 Sjezdové tratě: 2 km

Razula kromě lyžování letos nabídne i atraktivní venkovní bruslení u hotelu Horal. Půjčovna lyží nově nabízí i sněžnice, které jsou ideální při zimních túrách mimo upravené trasy. „Zajistíme i výšlap v doprovodu průvodce. Pro rodiny s dětmi je připravena zkrácená půldenní varianta, po domluvě organizovaná tematicky a zábavnou formou. Výlety s průvodcem nabízíme i pro běžkaře,“ uvedl Luboš Sušila ze Ski areálu Razula.

V lyžařské půjčovně budou k dispozici také sáně a boby. „Nabízíme také službu pro rodiny s dětmi - rodiče si mohou zalyžovat, zatímco o jejich děti se postarají zkušení instruktoři Tygří školky,“ doplnil Sušila.

Ski areál Razula nabízí celkem čtyři sjezdové tratě různých náročností, snowpark a snowtubingovou dráhu. Sjezdovky Razula a Horal jsou upravovány a kompletně osvětleny. Hlavní sjezdovka Razula o délce tisíc metrů se vyznačuje největším převýšením v kraji, je tedy vhodná pro náročnější lyžaře. Je označena jako červená a zároveň je certifikována Mezinárodní lyžařskou federací FIS jako závodní. Zimní den na horách lze zakončit příjemnou koupelí ve slané vyhřívané vodě ve Wellness Horal.
www.razula.cz

SKI AREÁL SOLÁŇ

Nadmořská výška: 700Š861 m Počet lanovek/vleků: 0/9 Sjezdové tratě: 5 km

SKIAREÁL KAROLINKA

Nadmořská výška: 500Š700 m Počet lanovek/vleků: 0/1 Sjezdové tratě: 2,7 km

Horská střediska Soláň a Karolinka nabízejí společné permanentky pro tři areály (Soláň-sedlo, Soláň-vrchol a Karolinka).

Novinkou letošní sezony je rozšíření služeb lyžařské školy Snow academy na Soláni. „Nové je i zázemí pro návštěvníky v areálu Soláň-sedlo. Sociální zařízení, kasa a ohřívárna s krbem v horní části areálu, v blízkosti dětských vleků,“ uvedl Jan Dudek ze ski areálu Soláň. Lidé narození v roce 1951 a dříve mají nárok na zlevněné (dětské) jízdné.

Pokračují rekonstrukce v areálu Soláň-vrchol a chaty Soláňka. V Karolince se lidé mohou těšit na obnovený snowpark.

Ski areály Soláň jsou od sebe vzdáleny přibližně jeden kilometr a pro vybrané druhy permanentek využívají společný odbavovací systém. Areály jsou propojené skibusem, který je v ceně permanentek.
Soláň leží uprostřed jedné z nejkrásnějších hřebenových běžeckých tratí v Beskydech. Trasa Vsacký Cáb - Soláň - Bumbálka je v celé své délce dvaatřicet kilometrů strojově upravovaná.
www.solansedlo.cz

SKI AREÁL RALIŠKA HORNÍ BEČVA

Nadmořská výška: 605Š729 m Počet lanovek/vleků: 1/2 Sjezdové tratě: 1,9 km

Návštěvníky areálu Rališka potěší rozšířený odbavovací systém s bezkontaktními čipovými kartami. „Máme nové tlakové čerpadlo a nové sněžné dělo v automatickém provedení, takže zlepšíme umělé zasněžování. Do zahájení zimní sezony pořídíme nové multifunkční vozidlo,“ popsal Josef Vaníček.

Na Rališce mají vypracován projekt na novou multifunkční budovu včetně restaurace a skiservisu, půjčovny a podobně.

Na konci sezony se mohou návštěvníci těšit na výrazné slevy, které provozovatelé poskytují i v sezoně pro skupiny po individuální dohodě.

Ski areál Rališka je u obce Horní Bečva, asi 1,3 km od hlavní silnice - odbočka přehrada. Určený je pro začátečníky a středně pokročilé, ale i zdatnější lyžaři si přijdou na své. Přepravu kromě dvou vleků zajišťuje dvousedačková lanovka.
www.raliska.cz

SKI AREÁL U SACHOVY STUDÁNKY

Nadmořská výška: 640 m Počet lanovek/vleků: 0/4 Sjezdové tratě: 1,3 km

Bezkontaktní odbavovací systém, nový kamerový systém se záznamovým zařízením na parkovišti a u odložených lyží, dětský snowpark a skibus. To jsou hlavní novinky letošní sezony v areálu U Sachovy studánky na Horní Bečvě. Kromě toho do půjčovny provozovatelé nakoupili nové lyže a snowboardy a do provozu uvedli vlek karusell, kde si zájemci mohou vyzkoušet snowtubing.

Lyžařské svahy jsou vhodné k rekreačnímu lyžování rodin s dětmi a výuce lyžování školních lyžařských kurzů. Pro snowboardisty jsou připraveny překážky, speed rail (šest metrů), bedna (šest metrů) a lomená bedna ve tvaru stupně vítězů v délce sedmi metrů.

Ski areál U Sachovy studánky se nachází na trase silnice E 442 směr Rožnov - Bumbálka - Slovensko.
www.skisachovka.cz

SKI AREÁL TROJÁK

Nadmořská výška: 583 m Počet lanovek/vleků: 0/5 Sjezdové tratě: 1,4 km

Nejoblíbenějším lyžařským střediskem v Hostýnských vrších je Troják, kde na lyžaře čeká parkoviště, nové osvětlení sjezdovek a vylepšené zasněžování. Od poloviny prosince do poloviny března má sjezdovka na Trojáku zpravidla dobré sněhové podmínky.

Hřeben Trojáku je vhodný pro běžkaře. Lyžařské stopy vedou oběma směry po hřebenu na Tesák, Tři kameny, Hostýn až do Bystřice pod Hostýnem. Na opačnou stranu na Bludný, Čečetkov, Lazy až do Valašského Meziříčí.
www.trojak.cz

SKI AREÁL RUSAVA

Nadmořská výška: 410 m Počet lanovek/vleků: 0/3 Sjezdové tratě: 417 m

Areál je v Hostýnských vrších v obci Rusava. Sjezdová trať je vhodná zejména pro rodiny s dětmi a začínající lyžaře nebo snowboardisty. Svah upravují sněžnou rolbou denně a díky šířce sjezdovky je povrch celý den kvalitní.
www.rusavaski.cz

SVAH ZLÍN - AREÁL JOSEFA ŠPERKY

Nadmořská výška: 275 m Počet lanovek/vleků: 0/1, navíc dva dopravníkové pásy Sjezdové tratě: 220 m

Ačkoliv je zlínský svah jedním z nejníže položených, bývá zasněžen mezi prvními. Zlíňané mají jedinečnou možnost zalyžovat si přímo po práci. Během pár minut vyjedou z centra města na kopec, nasadí lyže a mohou jezdit.

Letos provozovatel svahu Michal Cepek nabízí zkvalitnění výuky lyžování Š u sjezdovky budou pro děti místo vleků bezpečné dopravníkové pásy, které používají vysokohorská střediska. Stačí dítě postavit na pás a ten ho vyveze až nahoru. Větší bude dětský park, cvičná louka i snowpark. Modernizací prochází bufet, který bude servírovat teplá jídla. IglooBar má Wi-Fi připojení. Firmy si mohou pronajmout celý svah nebo jeho část.

Svah Zlín je vhodný pro začínající lyžaře a pro milovníky poklidného terénu. Je tam ski servis, lyžařská škola a pro nejmenší dětská školička. Milovníci snowboardingu si také přijdou na své díky skokům a překážkám na sjezdovce.
www.svahzlin.cz

SKI PARK STUPAVA

Nadmořská výška: 340Š450 m Počet lanovek/vleků: 0/4 Sjezdové tratě: 1,2 km

Ski park Stupava letos zahajoval lyžařskou sezonu ve Zlínském kraji jako první. V republice ho předběhl jen areál v Branné v Jeseníkách. „S návštěvností jsme zatím spokojeni,“ tvrdí Lubomír Orel ze Stupavy, kde před sezonou 2011/2012 investovali do zasněžování, pořídili novou elektroniku pro řízení lyžařského vleku, udělali terénní úpravy sjezdových tratí a upravili i parkoviště.

Lyžařské středisko je v Buchlovských horách, pět set metrů od mezinárodní silnice E50. Areál je vhodný pro začínající i pokročilé lyžaře a snowboardisty. Je v něm i snowpark, půjčovna, kvalitní servis lyží a snowboardů, lyžařská a snowboardová škola, občerstvení a nově i restaurace. V areálu se parkuje zdarma na zpevněných parkovištích.
www.stupava.cz

OSVĚTIMANY

Nadmořská výška: 278 m Počet lanovek/vleků: 0/2 Sjezdové tratě: 400 m

Ski park v Osvětimanech stihl před zahájením nastávající sezony 2011/2012 vylepšit osvětlení sjezdovky. Hlavní novinkou je otevření penzionu u sjezdovky, které je plánováno na 17. prosince. První hosté tak mohou strávit Vánoce na svahu. „Předpokládám, že lyžovat začneme kolem svátků,“ věří Kamila Mynářová. Svah je vhodný pro začátečníky i zkušenější lyžaře. Na začátku je prudší, od půlky pak středně těžký. Pro děti je připravené tažné lano.
www.skiosvetimany.cz

Sněhové zpravodajství

www.vychodni-morava.cz/lyzovani

www.holidayinfo.cz

www.infocesko.cz