Ve Valticích začalo hodnocení Svatomartinských vín

Víno

Víno

Ve Valticích na Břeclavsku dnes degustátoři začali hodnotit letošní Svatomartinská vína. Podle hlavního sommeliera Národního vinařského centra Marka Babisze se na kvalitě ročníku pozitivně odrazí ideální počasí letošního podzimu. Hrozny dozrály do výjimečné jakosti, řekl Babisz.

Letošní bílá a růžová vína budou podle něj plná, harmonická, příjemně pitelná s decentní kyselinkou a s jemným aromatickým profilem. Vůně a chuť u odrůdy Müller Thurgau bude převážně broskvová, případně ananasová, Veltlínské červené rané bude lehce banánové s medovými tóny a Muškát moravský bude většinou s vůní a chutí mandarinek, černého bezu a muškátu. „Růžová vína si ponesou nádech přezrálých třešní, jahod a červeného rybízu,“ uvedl Babisz.

Svěží budou podle něj červená vína. „Vůně a chuť u odrůdy Svatovavřinecké budou připomínat přezrálé švestky až do povidel, odrůda Modrý Portugal zaujme hlavně květinovou vůní pivoněk a fialek,“ dodal Babisz.

Vinaři k dnešnímu hodnocení přihlásili 248 vzorků. Mezi nimi převažují bílá vína. Největší zastoupení mezi vzorky má Müller Thurgau. V dalším kole bude 1. listopadu hodnoceno zhruba 150 vzorků. Loni jich celkem bylo jen 238.

gouObliba Svatomartinského vína mezi českými vinaři roste. Letos vyrobí zřejmě přes dva miliony láhví tohoto mladého vína. Loni to bylo 1,65 milionu láhví. Počet láhví Svatomartinského vína roste každým rokem. Vinařský fond jej začal propagovat v roce 2005, tehdy moravští a čeští vinaři vyrobili 125.000 láhví. Před dvěma lety to bylo téměř desetkrát více.