Ve Vídni se za 2,5 milionu korun vydražil Napoleonův prsten

Napoleonův prsten

Napoleonův prsten Zdroj: Dorotheum.com

Ve Vídni se za skoro 98 tisíc eur (asi 2,5 milionu korun) vydražil prsten s antickou kamejí, kterou kdysi získal francouzský císař Napoleon během svého tažení do Egypta. Aukční síň Dorotheum ve čtvrtek prodávala i další předměty spojené se slavnými osobnostmi historie, zejména z dob rakousko-uherské monarchie. Svého kupce tak našel třeba přehoz, který v roce 1914 ležel na smrtelné posteli vévody Františka Ferdinanda d'Este.

Napoleonův prsten byl jedním z nejdráže prodaných předmětů. Podle historických pramenů Napoleon antickou kamej - medailon vyrytý do drahokamu - našel během tažení do Egypta v ruinách města Pelusium. Pak z ní nechal vyrobit prsten, který daroval své manželce Josefíně.

Vlasy jdou na dračku

Na dražbě si přišli na své zejména sběratelé předmětů spojených s pozdním obdobím Rakouska-Uherska. Kupce našly obrazy císaře Františka Josefa. a jeho ženy, císařovny Alžběty. Úspěch měly i další osobní věci dlouholetého monarchy: jeho kapesníček s monogramem se prodal za 2750 eur (71 tisíc korun), lovecká brož se vydražila dokonce za 6875 eur (177 korun korun). Dále se vydražilo například císařovo pouzdro na cigarety a zápisník jeho syna, korunního prince Rudolfa.