Věčně druhý Kozubek konečně slavil

Cyklistickou Vysočinu 2010 ovládla hradecká stáj PSK Whirlpool- Author. Zabodovali i cizinci.

Korunní princ se dočkal. Jako když fotbalová Slavia po letech čekání získala ligový titul. Vytáhlý blonďák Stanislav Kozubek z hradecké stále PSK Whirlpool-Author se stal absolutním vtězem mezinárodního
etapového závodu Vysočina 2010. A konečně ze sebe sundal nálepku věčně druhého. „Už jsem tu byl dvakrát druhý za týmovým kolegou (v letech 2006 i 2007 – pozn. aut.).
Letos se to otočilo, jsem rád, že jsme zase uspěli jako tým a usmálo se na mě štěstí,“ řekl Kozubek po ujetí téměř čtyř set kilometrů.
Na vítězství zadělal v páteční (bystřické) etapě kolem vírské přehrady, kdy soupeřům ujel téměř o minutu. „Pokusil jsem se zaútočit, bylo to hop, nebo trop, soupeři mě nedojeli,“ vracel se ke zlomovému momentu. „Tam se rozhodlo o pořadí, pak už došlo jen ke kosmetickým úpravám,“ dodal.
O žlutý trikot už ho nepřipravil ani týmový kolega Leopold König, vítěz čtvrtečního prologu na Harusův kopec i sobotní propršené časovky ze Žďáru do Nových Dvorů. „Přijel jsem spíš potrénovat a pomoct klukům, jsem rád, že vyhrál právě Standa, kterému jsem oplatil pomoc ze závodu Brno – Velká Bíteš – Brno,“ připomněl stříbrný König společný únikz jarní klasiky.
Vítězství třicetiletého borce potěšilo i ředitele závodu Milana Plocka. „Už dřív mi Standa říkal, že by Vysočinu rád vyhrál. Letos to byl můj horký favorit,“ podotkl Plocek. „Bylo důležité, že na Königa tolik neztratil ani v časovce,“ dodal. „Co se týká účasti, jsem spokojený, diváci viděli slušnou cyklistiku. I Holanďané a Němci se přičinili o napínavý průběh závodu,“ chválil aktivní zahraniční týmy ředitel závodu.
A organizátorům čtrnáctého ročníku se dostalo uznání od závodníků. „Vysočina je nádherný etapák
v krásné přírodě, s těžkými kopci, bylo to dobře poskládané včetně prologu, výborná příležitost si zazávodit,“ doplnil Leopold König.