Vědci představili nový druh rýže. Zjistili, že má výjimečně velké množství antioxidantů

Nachová rýže

Nachová rýže Zdroj: profimedia.cz

Nachová rýže
2
Fotogalerie

Nová geneticky modifikovaná potravina obsahuje výjimečně vysoké množství antioxidantů.

Čínští výzkumníci představili nový druh rýže, takzvanou nachovou. Svět má oslovit nejen svojí netradiční barvou, ale hlavně extrémně vysokým obsahem antioxidantů. Její konzumace by tak mohla pomoci při snižování rizika vzniku rakovinného bujení, srdečních chorob nebo diabetu.

Za nachové zbarvení nové rýže mohou antioxidační pigmenty zvané anthokyaniny, které se nacházejí mimo jiné třeba v borůvkách či červeném zelí. Vědcům se podařilo naskládat hned osm genů, které jsou zodpovědné za jejich funkci, do zdrojového kódu rýže.

„Vytvořili jsme vysoce efektivní systém umožňující vkládat hned několik genových variací naráz. Pro syntetickou biologii to znamená možnost tvorby komplexních biosyntetických cest v endospermu nejen rýže, ale i dalších rostlin jako kukuřice, pšenice či ječmen,“ uvedl vedoucí výzkumu Yao-Guang Liu v Molecular Plant Journal.

Vědci se již delší dobu snažili o uvedení tvorby anthokyaninů do rýže, nedařilo se jim to však právě kvůli absenci metody, která by zajistila přesné vložení sekvence genů, které tvorbu antioxidantů mají na starosti.

Nový systém úpravy se jmenuje „TransGene Stacking II“ a vědci doufají, že najde využití při tvorbě dalších vylepšených druhů potravin. Zároveň také věří, že nachovou rýži nepostihnou stejné kontroverze jako takzvanou zlatou rýži s vitaminem A, která čeká na schválení již několik let.