Vědci zjistili, že umějí vyrobit biouhlí

Černé uhlí

Černé uhlí Zdroj: profimedia.cz

Tým chemiků ze tří čínských výzkumných institucí vyvinul metodu produkce takzvaného biouhlí z rostlinného odpadu. Biouhlí je podle nich svými výhřevnými vlastnostmi takřka ekvivalentní tomu běžně těženému. Jeho hlavní výhodou je, že při jeho hoření dochází k uvolnění menšího množství emisí CO2.

Nový typ látky navíc neobsahuje zinek, olovo, hořčík, měď, nikl ani kadmium. To by podle Číňanů mělo hrát významnou roli v boji proti znečištění ovzduší a klimatickým změnám.

„Pokud bychom v Číně spalovali pouze toto biouhlí, došlo by k meziročnímu poklesu emisí CO2 o 748 milionů tun, tedy zhruba o šest procent,“ píší vědci ve výzkumu, který publikoval časopis Science Advances.

V něm vědci detailně vysvětlili celý proces výroby nového typu uhlí, který je překvapivě docela jednoduchý. Jako základ slouží doposud vyráběné oleje, které měly sloužit jako náhražka či aditivum běžné nafty.

Tyto oleje přitom vznikají z běžného rostlinného odpadu – slupek rýže, pilin, klasů ze sójových bobů či odpadu po lisování cukrové třtiny – a jsou víceméně chemicky nepříliš stabilní, korozivní a efektivní.

Číňané nicméně přišli na to, že pokud se tyto rostlinné oleje ohřejí na 240 stupňů Celsia, nastane v nich proces srážení. Jeho výsledkem je zformování pevného černého materiálu vzhledem podobného uhlí. Testy ukázaly, že s takovýmito hrudkami pak lze energeticky nakládat stejně jako s běžným uhlím.

Nejefektivnější olej pro vysrážení biouhlí podle chemiků vzniká z rýžových slupek, kterých je „nadbytek v řadě míst světa“.

Vědci navrhují, že materiál má tak kvalitní vlastnosti, že jím půjde nahradit jak běžně těžené uhlí, tak i plyny vznikající v bioelektrárnách z biologického odpadu. Třeba i toho, z nějž toto biouhlí vzniká.