Velikonoční králíčci do útulku nepatří

Králík, ilustrační foto

Králík, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Králík, ilustrační foto
Králík, ilustrační foto
Králík, ilustrační foto
Králík, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Ve Velké Británii uvažují nad zákazem prodeje domácích zvířat v období Velikonoc – konkrétně se jedná o prodej králíků.

 

Jeden z největších zverimexů v Británii Pets at Home se vyjádřil, že během Velikonoc nebude prodávat králíky. Důvodem je následný počet opuštěných zvířátek po tom, co prvotní nadšení majitelů vystřídá každodenní nutnost péče o ně, napsal server The Independent.

„Chlubíme se tím, že jsou pro nás důležitější zvířátka než zisk, a to je důvod, proč jsme se rozhodli neprodávat králíky přes Velikonoce. Zákazníci si nebudou moci žádného koupit ani adoptovat,“ řekl Peter Pritchard, vedoucí pracovník obchodu.

Konkrétně se jedná o období mezi Velkým pátkem a Velikonočním pondělkem. Právě v této době zájem o ně roste, a to v souvislosti s tradičními anglickými zvyky. Děti věří, že jim velikonoční králíček nosí sladkosti, a přejí si mít jednoho doma. To, co si už neuvědomují je, že je také potřeba se o zvířátko zodpovědně starat. Nevědí ale jak, a nakonec ho vrátí zpět do obchodu nebo nechají úplně opuštěné vlastnímu osudu.

Jak uplést velikonoční pomlázku:

Video placeholde
Jak uplést velikonoční pomlázku krok za krokem • abecedazahrady.cz/bpž

Pets at Home se zároveň rozhodlo uspořádat během svátků „Vzdělávací seminář o králíčcích“, aby poučili potenciální majitele o jejich potřebách. „Náš informativní seminář pomůže rodinám lépe porozumět tomu, co zahrnuje péče o domácí králíky,“ řekl Peter Pritchard.

Tato situace není v Británii nic neobvyklého. O Vánocích proběhla Dogs Trust kampaň, jejíž poselství bylo „Pes je na celý život, ne jen na Vánoce“. Štěňátko je stále oblíbený dárek pod stromeček, ale po prvotním nadšení je mnoho majitelů opouští.

Cílem těchto aktivit je ukázat lidem, že pořízení jakéhokoli domácího zvířátka obnáší kromě radosti i velkou zodpovědnost a nemělo by tedy být impulzivní, ale koupi zvířátka by si měli pořádně promyslet.