Velká čínská zeď je více než dvakrát delší, než se myslelo

Čínská zeď

Čínská zeď Zdroj: Profimedia.cz

Velká čínská zeď je výrazně delší, než se doposud předpokládalo. Podle nejnovější studie, o níž ve středu informovala agentura Nová Čína, měří 21.196 kilometrů, podle předchozího odhadu z roku 2009 to bylo 8.850 kilometrů.

Nové číslo je výsledkem pět let trvajícího výzkumu, během kterého se badatelé rozjeli do 15 čínských provincií a měřili každou část zdi nebo aspoň její pozůstatky, které objevili. „Tento údaj bere v úvahu všechny zdi, které kdy byly postaveny, i když dnes už nestojí,“ vysvětlil Tung Jao-chuej z Asociace pro Velkou čínskou zeď.

Dosavadní údaje o délce této památky, která je nejrozsáhlejší stavbou, jakou kdy lidé stvořili, vycházely hlavně z historických záznamů.

Čínská zeďČínská zeď | Profimedia.cz

Velká čínská zeď vznikla jako ochrana před mongolskými kmeny a její základy byly položeny ve 3. století před naším letopočtem, za vlády dynastie Čchin. Současná podoba Velké čínské zdi je z 15. až 17. století, kdy byla vystavěna její nejdelší část. Dnes je tato památka, která je od roku 1987 na seznamu kulturního dědictví UNESCO, ve značné části v zchátralém stavu.