Velká deska nenápadných Antimatter

Zatímco mainstreamová rocková scéna stagnuje již nějaký pátek, ty skutečně zajímavé věci (jak kreativně, tak kupodivu i z hlediska možného oslovení širokého publika) se dějí spíše na okraji a pohříchu nenápadně. Velký příběh loňského roku bezpochyby sepsala liverpoolská kapela Antimatter a její výhradní hudební mozek Mick Moss.

Antimatter si v uplynulé dekádě vydobyli solidní renomé spíše v undergroundové hudbě (byť i populární rapper Bushido zpracoval některé jejich tracky) díky podmanivým albům naplněným melancholickým minimalismem na pomezí rocku a ambientu. Vynikající novinka Fear of a Unique Identity staví dosavadní snažení na novou úroveň.

Ty tam jsou doby, kdy hudba Antimatter plynula v poklidném tempu a spíše v uměřených aranžích. Ty tam jsou chvíle, kdy se Mossovy nápady mísily s představami dalšího zakládajícího člena Duncana Pattersona (ex-Anathema, Ion) a kdy hlavní vokální linky byly postaveny hlavně na ženském zpěvu. Skladby, za kterými po Pattersonově odchodu stojí nyní výhradně Mick Moss, jsou jedním slovem velkolepé.

Texty odrážejí krizi individuality v Evropě

Ať již se bavíme o aranžích, melodických linkách, stavbě písní nebo dramaturgii alba. Stále je to melancholický rock, ale na Fear of a Unique Identity v mimořádně luxusním a hlavně hitovém balení (píseň Uniformed & Black a další). Co skladba, to jasná a pestře vystavěná tutovka v hitparádách. A vůbec nevadí, že Moss vášnivým a naléhavým vokálem občas připomene Eddieho Veddera, stejně tak některé momenty alba by velmi pasovaly do tvorby Pearl Jam do období kolem desky Vs.

Po dlouhé době stojí za to zaznamenat i texty na albu, které jako by rezonovaly se stále tristnější situací evropského kontinentu. A to i bez ohledu na to, že se Moss na oficiálním videoklipu halí do britské vlajky. Téma? „Zoufalství individualit z nutnosti srovnat se s masou. A také nebezpečí, pokud masa vykročí ideologicky a duchovně na špatnou cestu. Splývání s proudem. Obava jít proti většině,“ upozorňuje Moss. Tedy náměty veskrze aktuální, v širším měřítku doposud bůhvíproč opomíjené a spíše zamlčované.

Fear of Unique Identity je mimořádně silné album – ať již hudbou nebo myšlenkovým obsahem. Zároveň svědectvím o síle Mossova talentu a splněním snu, „kterak neznámý chlapec naplnil všechny poučky velkého hudebního byznysu a stále zůstal opravdovým a pravdivým“.

Antimatter: Fear of a Unique Identity Vydavatel: Prophecy Productions, 2012 Hodnocení: 100 %