Velká hřiště nemají na sídlištích šanci

Dětská hřiště v Klatovech jsou moderně vybavená. Ale jsou malá a je jich málo.

Legendární Katapult by na otázku v písničce A co děti? Mají si kde hrát našel v Klatovech uspokojivou odpověď. Ale někteří obyvatelé si myslí, že dětských hřišť je málo. A většina z nich je malých. „Chodím sem s dětmi často a potkávám tu maminky i třeba z druhého konce města. Hřiště je tu velké, pěkně vybavené, ale chybí stín. Přes léto se tu nedá vydržet,“ říká o jednom z největších hřišť v Klatovech, na Horažďovickém Předměstí, Inzerce Gabriela Bělská.

Lepší a hlavně větší jsou podle Hany Kalivodové dětská hřiště například v Sušici. „Úplně nejmenší děti hřiště s velkými dřevěnými prvky nevyužijí. Ale jsem ráda alespoň za ně,“ hodnotí další maminka hřiště na sídlišti Pod Koníčky. Podle Slavoje Pokorného je hřišť ve městě málo, hlavně na sídlištích.

„Za našich let si děti hrály i v trávě. Jenže tam teď nemůžete dítě pustit, protože na trávnících jsou výkaly od psů,“ kritizuje Pokorný. Většina hřišť ve městě odpovídá moderním normám. Jsou vybavena dřevěnými nebo kovovými prvky a oplocena, aby na ně nemohli psi. Na velkých sídlištích, například na Rozvoji, na Domažlickém Předměstí nebo v Podhůrčí je hned několik menších hřišť se základním vybavením.

Původní pískoviště u paneláků město zachovalo, nechalo je oplotit, aby v místě dětských her nepobíhali psi. Letos město investuje ne do výstavby nových, ale do modernizace stávajících dětských plácků.