Velká máma tě sleduje. Už deset let

Netradiční služba slaví desetileté výročí. Rodiče ze Zlína mohou on-line kontrolovat své dítě ve školce.

Přesně před deseti lety se Zlín zapsal do historie českých mateřských škol. Rodiče dětí totiž měli jako první v republice možnost zkontrolovat své děti ve školce Kačka prostřednictvím internetu. Místo „Velkého bratra“ tak děti už deset let sleduje „Velká máma“. Rodiče se mohou dívat, jak si jejich dítě hraje nebo jak se mu daří v kurzu angličtiny nebo keramice. Mohou to přitom dělat v práci, ale třeba i někde na služební cestě v cizině.

Inspiraci dal majitelce školky Aleně Staškové její manžel. „Na internetu vyčetl, že podobný projekt úspěšně funguje ve Velké Británii. Tak jsme se rozhodli to zkusit u nás. A uspěli jsme, rodičům se tato možnost líbí,“ řekla Stašková.

Obavy rodičů, že jejich děti může na webu sledovat kdokoliv, vedení školky hned na počátku rychle rozptýlilo. Přísná pravidla měly děti ochránit před možnými únosy nebo útoky pedofilů. „Pro přístup na internet platí striktní zásady, bez placeného hesla a souhlasu rodičů se nikdo další nemůže na děti v naší školce podívat,“ uvedla Alena Stašková.

Rodiče novinku tehdy přivítali. „Seděla jsem v práci u počítače a občas mrkla, co právě dělají. Bylo to příjemné,“ okomentovala novinku jedna z maminek tehdejšího předškoláka. Zpočátku byla ve škole pouze jediná kamera umožňující on-line přenos, v dalších letech se ale jejich počet postupně rozrůstal, až se zastavil na současných čtyřech.

Originální nápad, který v té době neměl obdobu, pochválili také psychologové, podle nich jsou děti pod dohledem kamer hodnější a rodiče jsou klidnější.

Klidnější byla díky kamerám také Iveta Kalabusová, která měla ve školce svoji malou dcerku. „Malá má cukrovku, takže jsme byli moc rádi, že jsme se mohli podívat, jestli je v pořádku. V zaměstnání sedím u počítače, takže jsem tam občas při volné chvíli mrkla. Měli jsme vždycky svoje hesla, nebyl s tím nikdy problém,“ popsala Kalabusová.

Internetové propojení rodičů s dětmi ve školce vydrželo celých deset let. „Rodiče jsou s tím velmi spokojeni, pochvalují si to. Dokonce letos otevíráme další naši pobočku v Praze, a tam jsme kamery zavedli také,“ uzavřela Alena Stašková. Chtěli byste vidět své dítě ve školce on-line?