Velké vypouštění začíná

Voda v Brněnské přehradě klesne do tří týdnů na historické minimum. Vedení města varuje lidi, aby po dně nechodili.

Poslední ohňostroje přehlídky Ignis Brunensis nad hladinou Brněnské přehrady symbolicky odstartovaly její rekordní vypouštění. Od čtvrtka 4. června klesne hladina denně o třicet centimetrů. Do tří týdnů bude hladina o více než pět metrů níže a lidé uvidí v přehradě nejméně vody v celé její sedmdesátileté historii.

„Důrazně varujeme všechny zvědavce a hledače pokladů, aby do přehrady nechodili,“ uvedl Lubomír Šmíd z Povodí Moravy. V bahně se totiž mohou objevit nejrůznější předměty z dob, kdy v údolí stála vesnička Kníničky. „Na dně může být také nevybuchlá munice z války nebo další nebezpečné předměty. Pro ty případy bude v pohotovosti pyrotechnická jednotka, která bude poblíž přehrady a kdykoliv přijede podezřelý předmět prozkoumat,“ vysvětlil náměstek primátora Martin Ander.

Po upuštění vody je navíc pravděpodobné, že bude dno pokryto silnou vrstvou bláta. „Vůbec nevíme, jak bude povrch dna po vypuštění vypadat. Lidé by mohli v blátě uvíznout,“ myslí si Šmíd.

Město plánuje kolem přehrady vyvěsit varovné cedule. „Napíšeme na ně, že vstup do přehrady je jen na vlastní nebezpečí. Cedule dáme i do rekreačních zařízení a hotelů v okolí. Navíc posílíme hlídky strážníků,“ uvedl Ander.

V červenci pak zbylou vodu v přehradě začnou probublávat vzduchové věže, které v nádrži zůstanou i poté, co se do ní voda zase na jaře 2010 vrátí. Ty mají za úkol provzdušnit sedimenty. Celý proces má zbavit přehradu nebezpečných sinic. Smutné období teď čeká brněnské lodní kapitány, kteří plavbu po přehradě musí oželet. Poprvé od roku 1946 totiž parníky na vodu nevyjedou. „Dáme do pořádku lodě a přechodové lávky v přístavištích, teď na to aspoň bude čas,“ uvedl vedoucí brněnské lodní dopravy Martin Ecler.

Bojové podmínky pro trénink mají i veslaři. Posádky nosí lodě k vodě po obnaženém břehu, posledních pár metrů je položen koberec, aby závodníci nechodili v blátě. A netrpělivě čekají, jestli budou mít dostatek vody na červnové mistrovství Moravy. Společnost ČEZ, která vlastní vodní elektrárnu na hrázi, využije upuštění přehrady k její rekonstrukci.

„Instalujeme tam nové oběžné kolo nebo regulátor turbíny. Chceme tak zvýšit výrobu energie,“ uvedl Vladimír Tomek ze společnosti ČEZ. Elektrárna z roku 1941 už nyní vyrobí ročně elektřinu asi pro dva tisíce domácností. Opravy potrvají až do konce června roku 2010 a neměly by nijak omezit pohyb turistů po hrázi.