Velkou ovládli Váňovi koně

120. Velká pardubická zažila nejtěsnější doběh v historii. Po tuhém boji o nos zvítězil devítiletý Tiumen s Josefem Váňou.

První Tiumen, třetí Sixteen, šestý Lirain, osmý Kobuz a desátý Juventus. Pět koní z trenérské stáje Josefa Váni opanovalo první desítku koní v cíli letošní Velké pardubické České pojišťovny. „Je neuvěřitelné, jak dokáže připravit všechny své koně na ten den D,“ oceňuje jeho práci trojnásobný vítěz Velké Zdeněk Matysík. Krok s vítězným Tiumenem dokázal držet pouze bělouš Amant Gris. Souboj začal už od předposlední překážky číslo 29, a přestože je Marek Stromský o více než dvacet let mladší než Josef Váňa, na mistrovo jezdecké umění to nestačilo. Oba dělily v cíli pouhé centimetry, jenže nebýt vypuštěného závěru, byl by rozdíl určitě větší. „Sil jsme já i Tiumen měli dost. Jsem sice sedmapadesátiletý dědek, ale klidně bych hned jel ještě tři Velké pardubické,“ radoval se v cíli své sedmé vítězné Velké Josef Váňa.
Spokojený může být i majitel bělky Sixteen, přestože nedokázala navázat na vítězství z let 2007 a 2008 a dospurtovala si pro třetí místo. „Jsem absolutně spokojený, protože kobyla v tréninku ani v dostizích nepodávala super výkony. Snažil jsem se udržet čtvrté místo a nakonec z toho bylo třetí,“ hodnotil v cíli její žokej Josef Bartoš, který na čtvrtou příčku odsunul Mandarina. Počtvrté se na start Velké pardubické postavil Josef Váňa mladší a potřetí se dostal do cíle. S devítiletým Lirainem obsadil šestou příčku. „Na to, že máme koníka ve stáji pouhé dva měsíce předvedl super výkon,“ prozradil Váňa junior.
Do první desítky se dokázali probojovat i další dva Váňovi koně. Libor Šimůnek ve své premiéře dovedl Kobuze na osmém místě a desátý doběhl Juventus s Janem Korpasem.