„Velkou pardubickou chci jet i letos“

Legendární žokej Josef Váňa je po operaci. V pardubické nemocnici mu dali dohromady zraněný loket.

Šestinásobný vítěz Velké pardubické už měl v těle zlomenou snad každou kost. V posledních třech letech ho ale nejvíc trápilo brnění prstů na pravé ruce a vypadávání předmětů z ruky. Po operaci by měl být v pořádku. „Podle doktora Brože byl defekt v lokti dost zlý. Uvolnil mi nerv a věří, že mi to pomůže,“ říká Josef Váňa.

Dlouho jste si myslel, že problémy s rukou vychází ze zad. Kdy se přišlo na loket?

Pár týdnů před startem Velké pardubické jsem byl na vyšetření v plzeňské nemocnici. Doporučili mi, abych dostih nejel a nechal si operovat páteř. Dokud ale jezdím, tak to řešit nechci. Po říjnovém dostihu jsem byl na dalších vyšetřeních. Chtěl jsem přijít na to, proč mě brní prsty a proč neovládám tolik pravou ruku. Potvrdilo se, že problém vychází z lokte. Zákrok mám za sebou a věřím, že se mi bude i lépe držet bič.

Ulevilo se vám, když jste se dověděl, že problém je „pouze“ v lokti a ne v páteři?

Pravda je, že moje páteř na rentgenových snímcích připomíná přesýpací hodiny. Míšní kanál je zúžený. Tento problém ale teď řešit nechci. Záda mě bolí dost, už od mého prvního vážnějšího úrazu páteře, ale to bylo před desítkami let. Doufám, že mi ještě pár let dají pokoj.

Proč jste se nechal operovat právě v Pardubicích?

Šlo o neurochirurgický problém a Tomáš Brož je neurochirurg. Jsme už několik let přátelé. Vidím ho, jak chodí po závodišti, sbírá kluky ze země. Jistě mě operoval stejně dobře jako jiného pacienta, ale určitě je milejší, když jdete na operační sál a komunikujete s kamarádem, než když se na vás zašklebí cizí doktor.

Za jak dlouho se opět vyhoupnete do sedla?

Doufám, že hned den nebo dva po operaci.

Doktor to ví?

Myslím si, že s tím počítá (smích). Ale nejsem sebevrah a uvidím sám, co bude a nebude možné. Sedlo mi chybí, takže se na nějakém hodném koníkovi svezu, i když ho budu ovládat jenom jednou rukou.

Pomůže vám tato operace prodloužit dostihovou kariéru?

Operace s tím nemá moc společného. Mně tady ten problém překážel hlavně v práci v zimě, protože mě malíček s ukazováčkem tak mrzly, že jsem to nemohl vydržet. Chtěl bych svoji práci dělat dobře, a pokud budu závodit, se ještě uvidí. Když se budu na podzim cítit tak, že bych mohl Velkou pardubickou jet, tak bych jel.

Operace Josefa Váni očima lékaře MUDr. Tomáše Brože

„Operační zákrok se týkal útlaku loketního nervu v oblasti průchodu kloubu.“

„Do budoucna panu Váňovi operace pomůže opět vyhrávat.“

„Jak dlouho bude bez ježdění? Pan Váňa vždy každý termín třikrát zkrátil. Tentokrát jsem mu řekl, že je to na něm. Ale byl bych rád, kdyby vydržel do vyndání stehů, tedy osm až deset dnů. Normální člověk by se měl vyvarovat námahy šest až osm týdnů.“