Velký Osek vyhlíží zlato od Sáblíkové

Rok 2010 se může zapsat do historie Velkého Oseku zlatým písmem. Rychlobruslařka Martina Sáblíková pojede o olympijské vítězství.

Beskydy, Jeseníky, Šumava. Raška, Valenta, Neumannová.

Nepočítáme-li „kolektivní“ hokejové vítězství z Nagana, zlaté medaile ze zimních olympijských her zatím vždy putovaly do tradičních lyžařských oblastí.

Už za pár týdnů k nim může přibýt Velký Osek. Rychlobruslařka Martina Sáblíková pojede ve Vancouveru o zlato.

V Oseku od léta

Sáblíková se do Velkého Oseku přestěhovala v létě z rodného Žďáru nad Sázavou. Přilákala ji vidina rychlobruslařské haly, která by v budoucnu mohla stát právě v Oseku.

„Trvalé bydliště tam sice Martina nemá, ale jsme rádi, že je tady s námi,“ řekl Jiří Otta, šéf společnosti Velkoosecká sportovní, která stavbu haly prosazuje.

Zlato z olympiády by pro dvoutisícovou obec znamenalo velkou událost. „Většina lidí bude určitě držet palce. Nejen zlato, ale každá medaile by byla krásná. Martina by si ji zasloužila, je to velká dřina. Devětadevadesát lidí ze sta by to už dávno vzdalo,“ dodal Otta, který je ve Velkém Oseku zároveň starostou.

Sáblíková se na olympijské hry ve Vancouveru připravuje po svém. Přes Vánoce trénovala „na suchu“ bez bruslí. Trenér Petr Novák ji totiž nechtěl pustit na zamrzlý rybník.

„Nedovolím si jít v olympijském roce na rybník a kazit si styl, který se zdá být dobrý. Martina se bude klouzat doma na prkně, protože dráhu nemáme. Led nám hodně chybí,“ uvedl ještě před Vánoci Novák. „To potvrzuji. Už teď bych se ráda viděla někde na dráze,“ uvedla Sáblíková.

Hala? Asi ne

Rychlobruslařská hala by měla vyrůst právě ve Velkém Oseku. Jenže původně plánovaný termín dokončení, konec roku 2009, byl utopií. Dosud se totiž nezačalo stavět.

„Šance, že se hala začne budovat v roce 2010, existuje. Ale bude to složité, v době krize všichni řeší jiné věci a my se bez podpory státu neobejdeme,“ je skeptický Otta.

První část sezony se Sáblíkové vydařila, vyhrála několik závodů světového poháru. Další závod ji čeká až 9. a 10. ledna, kdy je v norském Hamaru na programu mistrovství Evropy.

Předtím podstoupí rychlobruslařka a její kolegyně z týmu tvrdý trénink na suchu. „Slíbil jsem, že na olympiádě bude výkonnost ještě větší,“ uvedl Novák. Přesný plán přípravy na olympiádu, která může být pro Sáblíkovou vrcholem kariéry, má jen v hlavě. O poznámky na papíře by měl strach.

„Mohla by je získat konkurence, a to by nebylo dobré,“ podotkl Novák.