Věřitelé ECM s neuznanými pohledávkami podali žalobu na správce

Část věřitelů developerské firmy ECM Real Estate Investments (ECM), kterým insolvenční správce Ivo Hala neuznal pohledávky, na něj kvůli tomu podala žalobu. ECM je od července v konkurzu.

Takzvanou incidenční žalobu podala například stavební firma PSJ, která je prostřednictvím společnosti PSJ New součástí skupiny PPF. Insolvenční správce Hala podniku neuznal pohledávku ve výši 69,1 milionu korun. Pohledávka údajně vznikla na základě smlouvy, podle které měla PSJ pro ECM postavit kancelářský projekt City Deco v Praze na Pankráci. Dalším věřitelem žalujícím insolvenčního správce je fond Maple Leaf, kterému ECM dluží asi 58 milionů korun. Neuznáním této pohledávky podle právníka fondu Juraje Alexandra insolvenční správce pochybil, protože pohledávka podle něj vznikla řádně. Soudní cestou se proti neuznání pohledávky brání také společnost ECM Managers, které má ECM dlužit zhruba 225 milionů korun. Podle insolvenčního správce tato pohledávka ale neexistuje. Dalšími společnostmi žalujícími kvůli neuznání pohledávek insolvenčního správce Halu jsou Smogiga a 2P. Do právní bitvy o pohledávky vůči ECM se zapojí také Ústavní soud. Společnost Astin Capital Management u něj napadla rozhodnutí o vyhlášení konkurzu na ECM. Astin Capital zastupuje část držitelů eurových dluhopisů ECM. Její přihlášená pohledávka kolem 3,1 miliardy korun je v insolvenčním řízení s ECM největší, insolvenční správce Hala ji ale neuznal. Stejně následně rozhodnul i Městský soud v Praze.

K další soudní při dal podnět generální ředitel a zakladatel ECM Milan Janků. Vrchnímu soudu v Praze v odvolání navrhnul, aby rozhodnutí o konkurzu zrušil. Důvodem jsou mimo jiné údajná pochybení při soudním projednávání konkurzu. Proti rozhodnutí o konkurzu se již odvolala také Astin Capital, která podobně jako Janků chtěla dluhy ECM řešit reorganizací firmy. Konkurz v červenci prosadili věřitelé, mezi kterými je například Česká spořitelna nebo společnost Glancus Investments ze skupiny PPF. Konkurz navrhoval také insolvenční správce Hala. Věřitelé přihlásili vůči ECM celkem pohledávky v nominální výši 9,5 miliardy korun. Insolvenční správce uznal platnost jen necelých dvou miliard korun z těchto závazků. Část pohledávek přihlásily i firmy, které s ECM tvoří koncern. Většinu z dluhů realitní firmy tvoří závazky z vydaných dluhopisů. ECM založil v roce 1991 podnikatel Janků, který dosud stojí v čele firmy. Firma je známá hlavně výstavbou a projekty výškových budov v Praze na Pankráci.