Verizon posiluje svou pozici na Kubě, zlepší kvalitu roamingu

Verizon (ilustrační foto)

Verizon (ilustrační foto) Zdroj: CTK/AP

Americká telekomunikační společnost Verizon podepsala dohodu s kubánským monopolním poskytovatelem služeb Etecsa, jejímž předmětem je další zlepšení roamingových služeb v karibské zemi.

Hlavní novinkou, kterou dohoda přinese, je přímé propojení telefonních hovorů. Verizon začal roaming na Kubě nabízet už od loňského září v návaznosti na kroky k narovnání vztahů s Kubou, které podnikl prezident Spojených států Barack Obama. Dosud se však hovory přepojovaly přes třetí stranu, což se promítalo na jejich zhoršené kvalitě a zvýšené ceně.

„Tato dohoda umožní nabízení hlasových služeb skrze přímé připojení mezi oběma zeměmi a bude funkční ve chvíli, kdy obě společnosti dokončí implementaci a technické testování,“ píše v oficiálním prohlášení Etecsa, jediný poskytovatel telekomunikačních služeb na Kubě. Už dříve podepsal podobnou dohodu se společností Sprint.

Obamův kabinet v loňském roce přispěl k částečnému otevření obchodu mezi USA a Kubou. Jeho primárním cílem bylo pomoci kubánskému soukromému sektoru, zároveň ale umožnil americkým telekomunikačním společnostem vstup na nový trh.

Obchodní embargo sice i přes některé regulace přetrvává, Obama však věří, že za vlády jeho nástupce bude zrušeno. Uvedl to před svou další návštěvou Kuby, kterou plánuje na příští týden. Jeho oponenti jej však stále podmiňují demokratickými změnami v karibské zemi.